Activiteiten

Duurzaam ICT beleid van de Radboud

We  hebben een klein onderzoek gedaan naar het verduurzamen van de ICT en het stroomgebruik van alle computer systemen. De directeur van het ICT servicecentrum stond ons te woord en dit is wat ze op onze vragen hadden beantwoord. Het ‘groene voornemen’ van de AKKUraatd juichen we vanuit het ISC van harte toe, aldus Richard Rhemrev. Rhemrev brengt ons dan ook graag op de hoogte van wat ze bij het centrum allemaal doen om ICT te vergroenen. Intern heeft het ISC het e.e.a. op een rij laten zetten na aanleiding van de vragen van AKKUraatd. 

Studentenwerkplekken
Studentwerkplekken (die het ISC beheert) staan alleen aan tijdens de openingstijden van een gebouw. Overdag staan ze dus altijd aan. Wel zijn we, in overleg met de studielandschapbeheerders, aan het kijken of de pc’s niet sneller in slaapstand kunnen springen. Dat scheelt veel energie.

Medewerkerswerkplekken
De medewerkerswerkplekken worden ’s nachts niet centraal uitgezet, omdat we daarmee werkprocessen zouden kunnen onderbreken. Wel is het inmiddels zo dat het vrijwel niet meer nodig is om de werkplek-pc aan te laten staan als je thuis wilt werken. Praktisch alle applicaties zijn webbased (je hebt alleen een browser nodig) en de werkbestanden zijn ook thuis te openen. Alleen voor het gebruik van programma’s die echt op de harde schijf van een werkplek-pc zijn geïnstalleerd, is het nog nodig om de werkplek-pc aan te laten staan. Dit communiceren we ook breed binnen met name faculteiten (waarvan de medewerkers het meest thuis werken). 

Op dit moment zijn we bezig met de ontwikkeling van een nieuw werkplekconcept dat is gebaseerd op Windows10. Hierin wordt ook beter energiebeheer in mee genomen. Hoe dit er precies uit gaat zien is nu nog niet bekend, daarin zijn we natuurlijk ook afhankelijk van de afnemers van onze werkplekken. 

Computerzalen
Koeling van computerapparatuur neemt veel energie. We hebben daarom maatregelen genomen om zo efficiënt mogelijk te koelen. Voorheen werd de hele computerzaal gekoeld, nu hoeven alleen de afgesloten kasten waarin de apparatuur staat nog gekoeld te worden, een grote energiebesparing.  In de winter koelen we volledig op buitenkoeling. De koelmachines staan dan op ‘stand by’ maar doen niets.

In de computerzaal in het Gymnasion blazen airco’s heel gericht koude lucht de kasten met apparatuur in. De koude lucht gaat aan de voorkant de kast in, de hete lucht aan de achterzijde wordt ingesloten in een hete gang (die is afgesloten met een glazen deur) en mengt dus niet met de koude lucht. Het bijzondere is dat zowel de warme als de koude lucht volledig aanwezig blijven. Dit maakt dat het klimaat in het datacenter zelf neutraal blijft. 

We kiezen bij nieuwe aanschaf voor ‘high densityapparatuur’, steeds kleinere en krachtiger apparatuur. Apparaten die vroeger hele kasten in beslag namen, kunnen nu makkelijk in één kleine kast worden ondergebracht. Dat scheelt enorm in koeling. Bij de aanschaf van nieuwe pc’s is energiezuinigheid een belangrijk criterium. In vergelijking met een aantal jaren terug is het energiegebruik enorm afgenomen. Daarbij wordt alle apparatuur op de campus op een duurzame manier afgevoerd door een gecertificeerd bedrijf. De data wordt professioneel verwijderd en daarna als tweedehands apparatuur aan medewerkers en studenten verkocht. Als het niet lukt de data volledig te vernietigen, wordt de apparatuur in een mechanische pers vernietigd waarna de onderdelen zoveel mogelijk worden gerecycled.

Servers
Ook de servers zelf moeten zo groen mogelijk zijn. Bij iedere aanschaf wordt daarom gekeken naar het verbruik van de processoren (we kiezen voor een zo laag mogelijk wattage ten opzichte van de benodigde verwerkingscapaciteit) en een zo effectief mogelijk geheugen (LV-chips) zodat het geheugen zo weinig mogelijk energie verbruikt. We schaffen waar mogelijk moderne servers aan, die ontworpen zijn om zo weinig mogelijk stroom te verbruiken. ‘Stroomvreters’ (oudere generatie servers) gaan er allemaal uit. 

Overig
Op het dak van het ISC zijn 48 zonnepalen aangebracht die per jaar 10.000 kWh aan elektriciteit opwekken, net zoveel als het gemiddelde jaarverbruik van vier tot vijf huishoudens. In de verschillende ruimtes in het Forum zijn lichtbewegingssensoren geplaatst. Als er niemand aanwezig is, blijft het licht uit.Vorig jaar hebben we samen met het UVB een energieverbruikonderzoek uitgevoerd. De quick wins(o.a. uitzetten van koeling voor airco’s en het aanpassen van bepaalde grenswaarden van de koeling) zijn inmiddels gerealiseerd. Met infraroodcamera’s zijn zogenaamde ‘hotspots’ opgespoord. Het gaat hier om zware machines die bijelkaar staan

Heb je nog vragen? Mail gerust naar info@akkuraatd.nl of vul ons webformulier in!