GV-verslagen

Eerste GV Verslag van het nieuwe collegejaar!

GV verslag van de eerste Universitaire Gemeenschappelijke Vergadering van het academisch jaar 2015-0216.

Gerard Meijer (voorzitter van het College van Bestuur) opende de vergadering om 13:30 stipt en heette alle nieuwe en oude medezeggenschappers welkom. De vergadering begint met het doorlopen van de notulen van de vorige vergadering en daarvan openstaande actiepunten. Hierbij wordt gesteld dat er een streep is gezet door de de onwenselijke situatie waarbij pre-master studenten pedagogische wetenschappen meer dan de maximale 60 EC moesten halen. Ook kreeg de vergadering te horen dat de vouchers die studenten krijgen na afstuderen voor vijf in plaats van twee jaar geldig zijn. Goed om te weten voor studenten die binnenkort hun diploma in ontvangst nemen! Na de notulen volgden mededelingen vanuit het college van bestuur.

De eerste mededeling vanuit het college is een treurige. Onze charismatische rector magnificus Theo Engelen heeft aangegeven terug te treden als rector wegens persoonlijke omstandigheden. Verdere uitwijding wordt niet gegeven en het verzoek is om hier niet verder naar te informeren. Gelukkig volgt hierop het positieve bericht dat de universiteit een “all time high” aantal studenten heeft volgende de telling van 1 oktober jl. Onze universiteit heeft op dit moment 19.904 studenten, en dat zijn er ruim tweehonderd meer dan vorig jaar. De instroom van eerstejaars studenten is minder, maar het aantal masterinschrijvingen is juist gestegen.

Nadat de deze cijfers even besproken zijn, vervolgt de voorzitter door te melden dat de universiteit zich op wil stellen als “goede buur” voor de vluchtelingenopvang in Heumensoord, zo’n tien minuten per fiets vanaf de campus. De voorzitter maakte duidelijk dat de steun die geboden gaat worden zeer universiteitsspecifiek gaat zijn. Zo is het talenexpertisecentrum In’to Languages in de weer om informatie te vertalen en kunnen in de toekomst mogelijk diploma’s die vluchtelingen behaald hebben waarderen. Omdat de universiteit ook over grote facilitaire voorzieningen beschikt, is zij gevraagd de maaltijden voor de bewoners van Heumersoord te verzorgen. AKKUraatd is blij dat onze universiteit op deze manier een bijdrage kan leveren aan mensen die om welke reden dan ook ontheemd zijn. Om alle overige initiaiteven van studenten en medewerkers te coördineren is de Radboud Refugee Centre opgericht. Deze staat onder leiding van Ger Boonen, die nu directeur is van de Dienst Studentenzaken.

Het volgende twee agendapunten waren de beleidsbrief en het instemmingsrecht op de hoofdlijnen van de begroting. De Studentenraad gaf aan hier en daar nog over onvoldoende kennis te beschikken om alles over de beleidsbrief goed te kunnen behandelen. Desondanks stelde de raad nog een paar scherpe vragen aan het college. De Radboud Honoursacademy zou volgens de voorzitter volledig komen te vervallen als als de leenstelselinvesteringen hier niet voor gebruikt zouden worden. De studentenraad leek hierdoor niet echt overtuigd, maar de voozitter bleef bij zijn punt. Met de komst van het leenstelsel hebben de studenten instemmingsrecht gekregen op de hoofdlijnen van de begroting. Op de RU zal dit pas vanaf volgend jaar het geval zijn, maar zowel de medezeggenschap als het college zullen deze begroting ook al als zodanig behandelen. Om op deze manier volgend jaar de procedure helemaal goed in de vingers te hebben. De medezeggenschap bleek uiteindelijk wel positief te staan tegenover de beleidsbrief alsmede de hoofdlijnen van de begroting.

Vervolgens werd er gesproken over de instellingscollegegelden, die dit jaar gelukkig verlaagd kunnen worden. De vergadering toonde zich tevreden met deze ontwikkeling. Na een korte discussie over de instellingscollegegelden kwam het hoogtepunt van de GV, de discussie over het universiteitsbreed verhogen van het bindend studieadvies van de 39-42EC bandbreedte naar die van 42-45EC. De collegevoorzitter pleitte hiervoor omdat met een koers van 45 EC per jaar een student in vier jaar afgestudeerd zou zijn. Het is met de komst van het leenstelsel zelfs een plicht om studenten sneller te helpen afstuderen, aldus de heer Meijer. Om deze maatregel in te voeren heeft het college zich beroepen op artikel 7 van de structuurregeling die hen in staat stelt zulke zaken te besluiten zonder de medezeggenschap hierbij te hoeven betrekken. Het adagium ‘medezeggenschap volgt zeggenschap’ gaat hier volgens de juristen van de RU niet op. Een zeer discutabel punt, maar dit was de mening die het college was toegedaan. In een vlammend betoog heeft Funs Elbersen zich kritisch uitgelaten op zowel de vorm als de inhoud. Door het passeren van de medezeggenschap op deze wijze leek het Elbersen dat bij “huis, tuin, en keuken” zaken de medezeggenschap betrokken wordt, maar dat de serieuze zaken met een bindende richtlijn afgedaan worden. Een klaarblijkelijk gebrek aan vertrouwen, al vond het bestuur dat een zwaar woord en noemde het liever “een pragmatische keuze.” Ook de vraag of deze maatregel een reactie was op de keuze van andere universiteiten om het BSA te verhogen werd negatief beantwoord. Dit zou zeker niet het geval zijn. En dat is toch vreemd omdat de begeleidende brief stelde dat de RU moet waken om zonder deze maatregel “het afvoerputje” van Nederlandse studenten te worden. De discussie bleef fel en ook een aantal OR leden bleken tegen de voorgenomen maatregel, al helemaal omdat deze nu stapelt met het leenstelsel waarvan de gevolgen op geen enkele wijze bekend zijn. Tijdens de discussie werd de Faculteit der Rechtgeleerdheid meerdere malen aangehaald, en daarom zal de decaan van de faculteit de volgende GV aanwezig zijn. Na de korte pauze ging de vergadering verder met twee zaken die relevant zijn voor studenten aan onze universiteit.

Allereerst kwam de vraag vanuit de OR of de studentenbaantjes via Campus Detachering niet te kosten gaan van vaste aanstellingen van het reguliere personeel. Studenten zouden specifiek ingezet moeten worden voor taken uit het eigen vakgebied, niet om het eten op te scheppen, zo ging de redenatie. Deze discussie wordt nog vervolgd.

Ten slotte kwam de fractie PON (Promovendi Overleg Nijmegen) uit de OR met de vraag over hoe wij promovendi zien aan de RU en wat het college ziet als het traject van een promovendus. Dit omdat er een discussie in Nederland is over de positie van de promovendus, is deze student of werknemer? De voorzitter stelde stellig dat promovendi werknemers van de universiteit zijn en dat het, het proefschrift is waarop deze beoordeeld moeten worden, en niet overige leer of competentietrajecten. Goed nieuws voor iedere student die in Nijmegen wil promoveren.

 

De discussie over de bindende richtlijn, het BSA, en andere rendementsmaatregelen is nog niet voorbij. De volgende GV belooft dus weer spannende zaken te gaan behandelen. Zin om een keer mee te gaan? Mail met AKKUraatd op fractie@akkuraatd.nl!