GV-wááát?

agenda GVVoor de nieuwe fractie van AKKUraatd breekt een bijzondere dag aan. Vandaag is namelijk de eerste formele vergadering van de Universitaire Studentenraad (USR). Sterre, Bas, Ewoud en Jordy zitten dit jaar namens AKKUraatd in de USR. Zij nemen vanuit die raad deel aan het formele vergadercircuit: de GV cyclus. Maar wat is dat nou eigenlijk de GV? En wat houdt de cyclus in? Vandaag een korte uitleg!

GV is een afkorting voor Gezamelijke Vergadering. Bij de vergadering zijn de USR, de Ondernemingsraad (OR, de raad voor het personeel van de universiteit), een afvaardiging van het Radboudumc en het College van Bestuur (CvB) aanwezig. Tijdens de vergadering worden de beslissingen genomen over wat er gebeurt op de campus. In totaal kent deze vergadering meer dan 40 deelnemers! Een GV cyclus duurt 6 weken en bestaat uit een reeks vergaderingen die hieronder toegelicht zal worden. In de cyclus speelt de USR een belangrijke rol. Wil je weten wat de USR al voor jou heeft bereikt? Kijk dan hier.

Agendaoverleg

De GV cyclus begint altijd met een agendaoverleg. Hierin vergaderen de presidia (dagelijkse besturen, bestaande uit een voorzitter, vicevoorzitter en secretaris) van de USR en OR met het CvB over wat er op de agenda van de vergadering moet komen te staan. Verder wordt besproken op welke manier stukken in de GV besproken zullen worden. Hierin onderscheiden we drie types: ter bespreking, ter advies of ter instemming. In het eerste geval wil het college alleen de mening horen van de medezeggenschap, in het tweede geval mag de medezeggenschap adviseren. In het geval van instemming mag het college niet afwijken van de mening van de GV.

GV commissies

De volgende stap in de cyclus is dat leden van de GV zich in kleinere groepen gaan buigen over de stukken die op de agenda staan. Dit doet de GV in eerste instantie niet met de hele vergadering, omdat de groep daar te groot voor is. De GV is daarom opgedeeld in een vijftal commissies die ieder een eigen agendastuk behandelen:

  • OOM-1 en OOM-2

Deze twee commissies buigen zich over zaken die Onderwijs, Onderzoek en Maatschappelijke dienstverlening aangaan.

  • PSC en PSC-VGWM

Deze afkortingen staan voor Personeel, Studenten en Campus met een toevoeging van Veiligheid, Gezondheid, Welzijn en Milieu. Zoals de afkorting al doet vermoeden gaat dit dus om de faciliteiten.

  • FIN

Dit is de financiële commissie van de GV en bespreekt bijvoorbeeld de begroting van de universiteit, de investeringen en de nieuwbouw.

Nadat de commissies de stukken hebben besproken wordt er een pre-advies geschreven. Dit advies wordt vervolgens naar de rest van de GV gestuurd. Het is dus een soort proefversie van het advies. Als de rest van de GV achter deze proefversie staat, wordt het als definitief advies naar het CvB gestuurd. Het komt dus wel eens voor dat een pre-advies wordt aangepast.

Presidium vergadering

Tijdens de GV cyclus komen de presidia van de USR en de OR regelmatig bij elkaar om de voortgang te bespreken. Op deze manier weten de studenten en het personeel goed van elkaar waar ze mee bezig zijn en hoe ze op bepaalde gebieden samen kunnen werken.

Voorbereidende GV

In de voorbereiding wordt de vergadering door de USR en de OR voorbesproken. Hierbij is het CvB dus niet aanwezig. Mogelijke rondvragen worden doorgenomen en de pre-adviezen worden hier gezamenlijk besproken.

Overleg GV

In de overleg GV schuift ook het College van Bestuur aan. In deze vergadering worden alle stukken met het college inhoudelijk besproken aan de hand van de adviezen. Dit gaat er nogal eens vurig aan toe. Benieuwd naar hoe dit vorig jaar ging? Kijk hier. Ook doet het college mededelingen over zaken die lopen en over plannen die binnenkort opgepakt zullen worden.

Afsluitende GV

Het eindpunt is de afsluitende GV. Deze vergadering is zonder het CvB en hierin vinden stemmingen plaats over de agendapunten.

Op dit moment bevindt de cyclus zich bij het punt voorbereidende GV, volgende week maandag is de overleg GV. De fractie zal in de vergaderingen haar uiterste best gaan doen de punten van ons verkiezingsprogramma te vertegenwoordigen. Wij hebben er zin in!

Ben jij ook geïnteresseerd geraakt? Kom dan een keer meekijken, want dat kan! Kijk hier voor alle data van de vergaderingen.