Fatbardha Selmani

Hallo lieve lezer,

Fatbardha Selmani

Mijn naam is Fatbardha Selmani, en ik ben inmiddels vierdejaars rechtenstudent. Van mijn 22 levensjaren, woon ik nu al bijna 4 jaar in mijn geliefde Nijmegen. Naast het studeren in de Grotiusbibliotheek reis ik maandelijks af naar Rechtswinkel Oss, om gratis juridisch advies te verlenen aan Ossenaren. De Juridische Faculteit Vereniging Nijmegen (JFV) heeft een speciaal plekje in mijn hart. Dit jaar heb ik een mooie reis mogen organiseren als lid van de Grote Reis Commissie. Met een groep van 40 studenten en twee docenten hebben wij Bogotá (Colombia) mogen ontdekken. Na een semester in het buitenland doorgebracht te hebben, is het tijd voor een nieuw avontuur: de medezeggenschap. Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in het reilen en zeilen van de medezeggenschap binnen de Radboud Universiteit. Na een goede kennismaking met AKKUraatd is mij duidelijk geworden dat deze studentenpartij hetgeen is waarnaar ik zocht. Een toegankelijke studentpartij met een sterke visie. Ik heb de grote eer bovenaan de lijst van AKKUraatd te staan.

AKKUraatd is niet alleen hetgeen waar ik naar zocht, maar ook hetgeen elke student op de Radboud Universiteit naar op zoek is. Waarom? Omdat AKKUraatd dé studentenpartij is met jarenlange ervaring in de studentenpolitiek. Elk jaar is er een goed doordacht verkiezingsprogramma met overkoepelende pijlers. Dit jaar hebben we vier pijlers genaamd: goed onderwijs, een duurzame universiteit, sterke medezeggenschap en een studentenleven voor iedereen. Het verkiezingsprogramma en bijbehorende pijlers zijn zorgvuldig samengesteld door de nieuwe kandidaten van AKKUraatd.

Met alle plezier zou ik alle pijlers willen toelichten. Dit zal ik niet doen, omdat ik vrees het imago van de rechtenstudent als langdradige spreker te versterken. Ik zal één specifiek onderwerp toelichten. Een onderwerp dat heel erg past in de tijd waarin wij nu leven, de tijd van globalisering. Het opzoeken van informatie voor het schrijven van een essay of scriptie is nooit makkelijker geweest; lang leve het internet! Colleges kunnen – zo nu en dan-  teruggekeken worden op Blackboard en de uitslag van een tentamen wordt bekend gemaakt op Osiris. Tot zover geweldig? Misschien, maar wat gebeurt er met onze privacy op de Universiteit?

Noemenswaardig is het feit dat elke docent kan zien hoe lang, hoe vaak en op welk tijdstip elke student Blackboard raadpleegt. Je zou kunnen stellen dat het erbij hoort. Dat technologie gepaard gaat met het verliezen van een stukje privacy. Dat dit gebeurt bij het hebben van Facebook of Instagram en is een keus die elke persoon individueel maakt. Echter hebben we geen keuze bij het aangaan van het studentschap aan de Radboud Universiteit. Ook ik realiseer mij hoe onmisbaar het internet en Blackboard voor elke student is. Waar ik voor pleit is een update van het regelement van bescherming persoonsgegevens. Onze persoonsgegevens zouden niet zomaar ingezien moeten kunnen worden, zonder dat hier een bevoegdheid toe is. Een Excelbestand met daarin de weergave van tentamenresultaten en bijbehorende studentennummer is dan ook uit den boze! Als naar onze persoonsgegevens gekeken wordt, moet hier een goede reden voor zijn. Én als hiernaar gekeken wordt, zou het op zijn minst prettig zijn als wij weten dat dit gebeurt.

[Lees hier ons volledige verkiezingsprogramma]

 

 

 

 

 

 

Lees ook de interviews en opinie artikelen in de Campus media:

“De lijsttrekkers (1): Fatbardha Selamni van AKKUraatd” [22 mei 2017, VOXweb]

“Meer Kleur in de USR” [13 apr 2017, ANS-online]