ruGV

#ruGV 2 februari 2015: katholieke identiteit, investeringen studievoorschot en bindende richtlijn judicia

Op de agenda stonden het bespreken van de Algemene Gang van Zaken, de aanpassing van het bestuurs- en beheersreglement en de bindende richtlijn rondom de judicia. Hieronder worden er een paar interessante passages verder uitgelicht.

Katholieke identiteit
Naar aanleiding van het bespreken van de Algemene Gang van Zaken in deze GV was het Stichtingsbestuur aanwezig. Vanuit de GV werd de vraag gesteld in hoeverre er contact was met katholieke partijen en of het bisdom een actieve sturing had op het beleid. Het Stichtingsbestuur gaf aan elk jaar op werkbezoek te gaan en daar informatie uit te wisselen, over bijvoorbeeld de studentenkerk, om de verdere koers te bepalen. Deze partijen hebben echter geen actieve sturing op het beleid van de universiteit. Wel heeft het Stichtingsbestuur de taak om de katholieke identiteit te bewaken en te bevorderen. Zo wordt bij sollicitatiegesprekken voor bijvoorbeeld hoogleraren gevraagd of de sollicitanten respect hebben voor de katholieke identiteit.

Investeringen studievoorschot
Tijdens de bespreking van de begroting kwam de vraag naar voren waarom het College van Bestuur het geld dat vrijkomt door het studievoorschot leenstelsel voor een groot gedeelte investeert in de Honours Academy. De USR is het hier niet mee eens: alle studenten gaan lenen en moeten dus allemaal gebruik kunnen maken van het verbeterde onderwijs. Het geld zou in brede zin geïnvesteerd moeten worden in beter onderwijs en niet in onderwijs dat voor een beperkte groep studenten toegankelijk is. Het College van Bestuur is van mening dat investeren in de Honours Academy gelijk staat aan geld reserveren voor studieadviseurs of studentpsychologen: hier maakt immers ook niet iedere student gebruik van. De USR vindt dit geen goede vergelijking aangezien studieadviseurs en studentpsychologen wel voor iedereen toegankelijk zijn en de Honours Academy alleen voor excellente studenten. De USR vraagt het College van Bestuur dan ook om volgende jaren zorgvuldiger te kijken naar bredere investeringen in beter onderwijs

Bindende richtlijn judicia
In december werd bekend dat het College van Bestuur een bindende richtlijn voor alle faculteiten uitvaardigde met betrekking tot de judicia: bene meritum en summa cum laude verdwenen en de randvoorwaarden voor het behalen van cum laude werden strenger. Een bindende richtlijn houdt in dat het in elke Onderwijs- en Examenregeling van de universiteit opgenomen moet worden en dat de Facultaire Gezamenlijke Vergadering hier niet over mag stemmen. De USR en de FSR’en waren het hier niet mee eens: ze voelde zich gepasseerd, omdat hen niets was laten weten over het ontwikkelen van deze richtlijn en waren het ook niet eens met de inhoud van de regeling. De FSR’en schreven daarom een voorstel voor judicia waar ze het allemaal over eens waren en de USR stuurde dit naar het College van Bestuur. Het College van Bestuur gaf aan zich te kunnen vinden in het weer toevoegen van het judicium summa cum laude, maar had moeite met de regeling rondom het aantal toegestane herkanste tentamens. Er zal een werkgroep worden ingericht die de verdere criteria rondom de judicia moet gaan inrichten. Hierin nemen USR-voorzitter Mark, AKKUraatd-fractielid Jordy, twee OR-leden, de rector Theo Engelen, directeur van DSZ Ger Boonen en een juridisch medewerker in plaats. To be continued dus…

Rechten medezeggenschap
Naast een werkgroep die zich inhoudelijk gaat buigen over de judicia, wordt er ook een werkgroep ingericht om de procedurele kant te bekijken. Dit gaat niet alleen om de bindende richtlijn die uitgevaardigd is, maar ook om het instemmingsrecht op de begroting dat de centrale medezeggenschap zou moeten krijgen naar aanleiding van het invoeren van het studievoorschot leenstelsel. Wanneer de USR deze GV instemmingsrecht had gehad, hadden de studenten bijvoorbeeld de begroting niet in kunnen stemmen, omdat ze het niet eens waren met de investeringen in het Honours programma. In deze werkgroep zullen wederom fractielid Jordy, fractielid Ewoud en koepellid Erik namens de studenten plaatsnemen.