GV-verslagen

Verslag 109e GV van de Radboud Universiteit

Duurzame subsidie voor de Radboud Universiteit

In de vorige Gezamenlijke Vergadering (GV) stelde AKKUraatd de vraag of de Radboud Universiteit (RU) plannen heeft om een gooi te doen naar de Europese ELENA subsidie. Het CvB geeft aan dat deze subsidie, die eerder is toegekend aan de Erasmus Universiteit, vooral bedoeld is voor lokale overheden. Daarom acht het college de kans klein dat de RU deze subsidie kan bemachtigen. Toch wordt er bezien of er een aanvraag ingediend kan worden, omdat het bij de Erasmus Universiteit wel gelukt is. Deze suggestie van AKKUraatd wordt dus concreet opgepakt!

Aanpassingen nieuwe academiegebouw Berchmanianum

Eerder uitte de GV zorgen over de kosten en de planning van de verbouwing van het Berchmanianum, het nieuwe academiegebouw. Nu is gebleken dat er een verkeerde inschatting van behoeften is gemaakt en daardoor lopen de kosten op en de planning uit de pas. Zo was de inschatting met betrekking tot ventilatie van de kantoren niet correct. De GV wil graag weten hoe het CvB voortaan tot betere inschattingen van dit soort bouwprojecten komt. De heer Meijer (voorzitter CvB) geeft aan dat het college hier inderdaad in tekort is geschoten en nu meteen alle bouwprojecten weer tegen het licht houdt om eventuele veranderingen vroeg te signaleren. Hij geeft aan dat deze kostenoverschrijding ook wel voordelen oplevert: zo komt er meer werkruimte beschikbaar in het gebouw. Het college zegt ook toe dat het gebouw niet alleen voor academische plechtigheden gebruikt kan worden, maar ook bij gelegenheid voor culturele bijeenkomsten. De GV ziet de voordelen van de nieuwe plannen ook en stemt daarom in met de aanpassingen van de planning en het budget, maar tekent daar wel bij aan dat een betere voorbereiding voortaan cruciaal is.

Duurzaamheidsagenda

De GV is blij dat de RU een duurzaamheidagenda heeft geformuleerd. Wel tekent de GV aan dat de agenda sterk gericht is op een aantal milieumaatregelen en weinig visie toont. Het CvB geeft aan dat de visie op duurzaamheid al eerder is neergelegd in het Strategisch Plan en in de toekomst nog verder uitgewerkt worden. Veel van deze visie is terug te zien in bouwprojecten van de universiteit. Deze projecten worden zo duurzaam mogelijk uitgevoerd. Daarnaast stimuleert het CvB aandacht voor duurzaamheid in het onderzoek en onderwijs van faculteiten. Ook zullen studenten en medewerkers met veel kennis over duurzaamheid worden betrokken bij de verdere plannen om duurzaamheid te verbeteren.

Uitgebreide openingstijden UB

De GV is erg blij met de verruimde openingstijden van de UB. Dit geeft studenten de kans om langer door te studeren in de bibliotheek. Daarmee voorziet de universiteit in een belangrijke behoefte van studenten. Wel geeft de GV aan de behoefte van de studenten goed te willen blijven monitoren, zodat de UB niet open is zonder dat hiervoor animo bestaat.

Nieuwe structuur fondsenwerving

Op dit moment werft de RU fondsen via het Stichting Nijmeegs Universiteitsfonds (SNUF). Het CvB stelt nu een nieuwe structuur voor, waarbij een nieuwe organisatie deze fondsenwerving gaat professionaliseren en uitbouwen. Het college benadrukt echter dat faciliteiten die het SNUF nu voor studenten heeft, zullen worden gecontinueerd, zij het in een andere vorm. Het belang van inspraak van studenten in het fonds wordt door het CvB onderstreept, maar een student-lid in het bestuur van het fonds lijkt het CvB niet nodig.