WHW-wàààt?

WHW waaatDe WHW: Bij deze nietszeggende term roep je niet meteen Wet op het Hoger Onderwijs en Wetenschappelijk Onderzoek! De WHW is misschien wel het belangrijkste document dat zeggenschap heeft over jou als student. Wat houdt deze wet in en wat voor belangrijke rechten en plichten staan erin vermeld?

Medezeggenschap

In de WHW is vastgelegd dat elke universiteit een studentenraad moet hebben op universitair niveau, maar ook op facultair niveau. Daarnaast verplicht de wet ook het hebben van opleidingscommissies waar ook studenten plaats in nemen. In de WHW staan alle rechten en plichten voor de medezeggenschap. Ook staat er beschreven dat wanneer het faculteitsbestuur uit meer dan één persoon bestaat, er een student-lid vergaderingen mag bijwonen en daar een adviserende stem in heeft: op onze universiteit de assessor.

Harde knip

Sinds 2000 kennen we in Nederland de scheiding tussen bachelor- en masteropleidingen. Ook dit is vastgelegd in de WHW. Daarnaast is er in de wet opgenomen dat universiteiten een ‘harde knip’ moeten hanteren. Dit betekent dat je nog geen tentamens in je master mag maken, voordat je je bachelor afgerond hebt: onderwijs volgen mag wel altijd. Ook de Radboud Universiteit kent sinds twee jaar een harde knip tussen bachelor en master. Wat specifieke regels zijn rondom de harde knip van je opleiding, kun je lezen in de OER van jouw opleiding.

Accreditatie

Accreditatie staat voor de controle op de kwaliteit van het onderwijs binnen de opleiding. Elke opleiding is door de WHW verplicht tot het evalueren van het niveau van de opleiding. Als het niveau van de opleiding niet goed genoeg is, kunnen er twee trajecten volgen: de opleiding krijgt een jaar de tijd op een herstelplan te schrijven en uit te voeren óf de opleiding moet gesloten worden.

Geldt dit voor de Radboud Universiteit?

Je zult je afvragen, waarom niet? Het is nou eenmaal een wet en ook onze universiteit moet zich aan de wet houden. Voor de Radboud Universiteit ligt dat echter anders: er is in de wet opgenomen dat een universiteit met een bijzondere aard mag afwijken van de wetgevingen in hoofdstuk 9 (waarin de medezeggenschap geregeld wordt) van de WHW als deze de bijzondere aard in het geding zou brengen. Hiervoor moet de universiteit een structuurregeling instellen. De Radboud Universiteit heet eigenlijk nog altijd Katholieke Universiteit Nijmegen en vanwege onze katholieke grondslag mogen wij afwijken van de WHW. Wat heeft dat voor gevolgen voor onze universiteit? Dat lees je de volgende keer in onze ‘wááát’!