Campusrondes

De Campus Rond #FdR

Afgelopen woensdag was het weer tijd voor één van onze mooie Campus Rondes. Dit keer waren we geland bij het Grotius en konden de studenten van de faculteit der Rechtsgeleerdheid hun mening geven over de opleiding, de faculteit en de Universiteit! We stonden klaar met koffie, thee en post-its om de meningen van de studenten te verzamelen. Hoe vindt de student dat de faculteit ervoor staat en wat vinden ze van de Universiteit? We hebben de input verwerkt in de vier pijlers die jullie kennen van ons verkiezingsprogramma.
img-20161123-wa0000

(Wil je slechts de concrete punten lezen scroll dan naar beneden voor een beknopt overzicht.)

Goed Onderwijs

Op de eerste plaats behoort het onderwijs op de Universiteit van topkwaliteit te zijn. De universiteit wordt nog altijd goed beoordeeld, zo zijn we bijvoorbeeld opnieuw de beste brede Universiteit. Maar het is nooit perfect dus er kunnen altijd dingen verbeterd worden. Wat gaat goed en wat kan beter?

Meerdere studenten merken op dat ze graag willen dat er meer weblectures online komen. Hier hebben verscheidene studenten belang bij en dit gebeurd nog niet overal. Ook zouden ze een optie willen zien dat je de weblecture offline kunt bekijken door ze bijvoorbeeld te downloaden. Op deze manier zouden ze dan wanneer ze ergens zitten zonder internet alsnog hun colleges terug kunnen kijken.

Vanuit de studenten komt ook het geluid dat tentamen resultaten vaak te laat bekend gemaakt worden. In het OER (artikel 49) staat dat deze na 15 werkdagen bekent moeten zijn, maar in de praktijk is vaker sprake van een periode van 20 werkdagen.

Dit jaar is er bij de faculteit der Rechtsgeleerdheid een taaltoets ingevoerd in het eerste jaar. Over het algemeen zijn de studenten hier wel over te spreken. Ze vinden het niet meer dan normaal dat de Nederlandse taalvaardigheid een bepaald niveau hoort te hebben op de Universiteit. Wel kwam het geluid dat de uitvoering verbeterd kan worden. Ze vinden dat er minder meerkeuze vragen gebruikt moeten worden zodat de taalvaardigheid beter getest kan worden.

Over rendementsmaatregelen zijn de meeste ook niet te spreken. Veel studenten vinden dat dergelijke verplichtingen niet aan de student moet worden opgelegd en dat het zorgt voor een schools karakter. Enkele studenten begrijpen de aanwezigheidsplicht wel, maar vinden dat deze te streng word toegepast. Zelfs wanneer ze zich van te voren afmelden wordt er bijna gelijk doorverwezen naar de studieadviseur.

Ook zijn er wat opleiding specifieke punten opgekomen. Zo word bestuursrecht 2 als te zwaar ervaren, willen ze dat docenten beter met technologie om leren gaan, en ontdekken ze spelfouten in de tentamens die ze moeten maken.

img-20161123-wa0001

Bruisend Studentenleven

De studenten geven aan dat ze de begeleiding onpersoonlijk vinden voelen. Ook zouden ze het spreekuur van de studieadviseur wat toegankelijker willen zien.

Ook over het Grotius gebouw zelf hebben de studenten veel te zeggen. Zo vinden ze dat er meer fietsenstallingen moeten komen, dat de scooterplaatsen duidelijker aangegeven moeten worden, en is het onduidelijk waar je moet betalen als je op de invalide parkeerplek staat.

Een ander punt van irritatie is de draaideur. Het moment dat colleges afgelopen zijn en ze een kwartier hebben om zich te verplaatsen naar hun volgende college of even buiten van de pauze willen genieten creëert de draaideur een zeer grote opstopping. Oplossingen die hiervoor geopperd werden door de studenten zijn de draaideur open zetten op drukke momenten of zorgen dat de colleges op één dag niet verspreid zijn over meerdere gebouwen.

Het grootste knelpunt met het gebouw zit in de werkplekken. Veel studenten hebben een groot tekort aan werkplekken geconstateerd. Er zijn te weinig plekken waar je goed en rustig kunt werken individueel maar ook in een groep. Er zijn weinig plekken waar ze met een groepje ergens aan kunnen werken zonder andere mensen te storen of op een drukke plek te zitten. Dit komt ook doordat er te weinig stopcontacten te vinden zijn. Dit maakt het nog lastiger om een goede plek te vinden.

Daarnaast vinden de studenten ook dat het klimaat in het Grotius niet altijd goed is afgesteld, ze vinden het vaak koud in de collegezalen.

Over het gerecht en de coffee corner hadden de studenten ook een aantal suggesties. Ze zouden graag de menu’s ook in het Engels hebben zodat internationale studenten ook weten wat ze zouden kunnen eten. Daarnaast zouden ze graag dat de verse broodjes langer beschikbaar zijn. Ze zijn nu vaak al vroeg op waardoor veel studenten nog misgrijpen. Daarnaast zouden ze graag willen dat het gerecht en de coffee corner bredere openingstijden krijgen. Studenten zouden graag bijvoorbeeld in de ochtend voor college graag koffie willen halen wat nu bijna niet mogelijk is. Verder zouden ze graag in het gerecht een grotere diversiteit zien in het aanbod. Ze vinden de keuze zeer beperkt en zouden bijvoorbeeld meer halal opties en voedingsrijke gerechten zien.

img-20161124-wa0000

Duurzame Universiteit

De Universiteit heeft een voorbeeld functie binnen de maatschappij. Een zeker ideaal van gemeenschap mag meer worden uitgedragen door de universiteit. Duurzaamheid is een belangrijker thema aan het worden binnen het beleid van de Universiteit, maar het is nog niet altijd even zichtbaar. Vanuit de USR en de fractie blijven wij actief om de Universiteit duurzamer te maken en ook om dat wat de universiteit aan duurzaamheid bijdraagt meer zichtbaar te maken.

 

Sterke Medezeggenschap

Meerdere studenten hebben aangegeven dat ze weten dat de medezeggenschap bestaat maar dat er meer zichtbaarheid moet komen. Dat de studenten weten welke niveaus er zijn en dus ook waar ze eventueel met problemen naartoe kunnen. Het zou ook helpen om een duidelijker beeld te geven van wat iedere laag doet in de medezeggenschap zodat de studenten ook beter doorhebben dat er ook echt dingen gebeuren want dit blijkt vaak langs studenten heen te gaan.

 

Te weinig weblectures online                                                  We nemen contact op met de FSR en de USR

Weblectures offline toegankelijk maken                            We nemen contact op met de FSR en de USR

Tentamen resultaten worden niet op tijd bekent           We nemen contact op met de FSR

gemaakt             

De uitvoering van de taaltoets moet verbeterd worden              We nemen contact op met de FSR

Te strenge aanwezigheidsplicht                                                              We nemen contact op met de FSR

Bestuursrecht 2 is te zwaar                                                       We nemen contact op met de OLC

Docenten moeten beter om kunnen gaan met                               We nemen contact op met de OLC en FSR

technologie                      

Te weinig persoonlijke begeleiding                                       We nemen contact op met de FSR

Te weinig werkplekken en stopcontacten                          We nemen contact op met de FSR

Te korte openingstijden van de coffee corner                  We nemen contact op met de FSR

en het gerecht                

Te klein aanbod in het gerecht                                                We nemen contact op met de FSR

Te weinig zichtbaarheid medezeggenschap                       We nemen contact op met de FSR en USR