Fractie 2011-2012, een uitgebreide weergave

  • Universiteitsbrede invoer studiekeuzegesprekken USR-notitie, geschreven op initiatief van AKKUraatd door Loeke Salemens en Klaasjan Boon waarin wij pleiten voor het universiteitsbreed invoeren van matching aan de poort (studentvriendelijk alternatief voor selectie aan de poort – klik hier voor meer info).
  • Verbeteren werkplekkenbeleid Brief aan CvB opgesteld waarin wij de problematiek rondom groeps-, stilte-, computer- en laptopwerkplekken op de verschillende faculteiten aankaarten en waarin aanbevelingen gegeven worden. Dit heeft geleid tot de oprichting van een universitaire werkgroep en tevens zal het college facultaire commissies stimuleren die concrete verbeteringen zullen realiseren. Lees hier de brief in PDF: AKKUraatd brief werkplekken 15-2-2012.
  • Twee opinieartikelen in de Volkskrant Onderdeel van de actieve lobby tegen het wetsvoorstel ‘studenten is investeren’. –     Lees het artikel van Arlette ‘Student is de favoriete melkkoe van het kabinet’  hier. –     Lees het artikel van Simone ‘Halbe Zijlstra breekt kennisland af’ hier.
  • Laag houden collegegelden Lobby tegen verhoging van het collegegeld voor Honoursprogramma’s, tweede studies en schakelprogramma’s. Meer info? Klik hier en hier.
  • Scheiden plastic afval De door ons, samen met het Universitair Milieuplatvorm en i.s.m. de Arbo- en Milieudienst, opgestarte pilot met  het scheiden van plastic afval in publiekruimten is succesvol geweest. Het scheiden wordt voortgezet. Bovendien wordt het apart inzamelen van het plastic afval nu meegenomen in de Europese aanbesteding van februari 2013. Meer info? Klik hier.
  • Koffieprijzen omlaag van 0,80 euro naar 0,65 euro N.a.v. gesprekken met Anton Looyengoed, afdelingshoofd retail & catering van de RU, de prijzen in alle koffieautomaten omlaag gekregen. De fair trade koffie blijft hierbij natuurlijk gehandhaafd. Meer info? Klik hier.
  • Versterking van de medezeggenschap N.a.v. een schaduwfractie, in samenwerking met trainingsbureau AKKU, een versterkingsplan opgesteld gericht op o.a. archivering, opvolging, coach en een raad van advies. De pilots is inmiddels opgestart.
  • Voor weblectures (notitie) Meeschrijven aan en woordvoerder voor USR-notitie over weblectures: het opnemen en digitaal beschikbaar stellen van colleges. Nu deelgenoot aan de universitaire werkgroep. Meer info? Klik hier.
  • Tegen videocolleges Lobby tegen videocolleges (colleges die wegens overbezetting in een tweede zaal zonder docent ‘live’ worden doorgekoppeld) o.a. via een rondvraag. Meer info? Klik hier.
  • Wat Zijn de Plannen (watzijndeplannen.info) Bij dit grote samenwerkingsverband van studentenvakbond AKKU, de koepelverenigingen en de studentenpartijen uit de USR en de Dienst Studentenzaken, is AKKUraatd nauw betrokken. Onze Arlette was coördinator van dit project en geeft nog steeds lezingen in het kader van WZP.
  • Studenten met weigerachtige/onvindbare ouders Schriftelijke rondvraag aan het college van bestuur waarin wij onze zorgen hebben geuit over studenten met onvindbare/weigerachtige ouders die volgens het wetsvoorstel ‘Studeren is investeren’ geen aanvullende beurs meer zullen ontvangen. Het college deelde onze zorgen en heeft door onze vraag diezelfde week nog een brief gestuurd naar het VSNU (Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten). Lees de brief van het college hier in PDF: Brief CvB aan VSNU, weigerachtige ouders 19-4-2012.
  • Laag houden collegegeld kaakchirurgen Tegenhouden van verhoogd collegegeld (instellingscollegegeld van ruim 16.000 euro) voor kaakchirurgen 2011-2012. Voor de het handhaven van het wettelijk lage tarief voor de komende jaren lobbyen wij nog. Meer info? Klik hier.
  • Harde/strenge knip Sterke betrokkenheid bij het zoveel mogelijk tegenhouden van de harde knip op onze universiteit. Meer info? Klik hier.
  • Hertentamens buitenland mogelijk maken Via een rondvraag gerealiseerd dat het maken van (her)tentamens in het buitenland van vakken gevolgd aan de RU mogelijk wordt. Meer info? Klik hier.
  • Uitspreken zorgen over Péage Meer specifiek over de aanmeldingsproblemen,  prijsstijging bij vrijwel alle faculteiten en praktische problemen verschillende faculteiten. De invoering is uiteindelijk uitgesteld en de prijzen zijn omlaag gegaan. Meer info? Klik hier, hier en hier.
  • Verbeteren van printvoorzieningen Raatders Simone en Arlette hebben samen in een taskforce met Frederik (koepellid NSSR) een enquête uitgezet over de printvoorzieningen. Het implementeren van de concrete aanbevelingen die hieruit zijn voortgekomen jagen wij aan. Bekijk het document in PDF: Resultaten enquête printvoorzieningen met aanbevelingen.
  • Opwaarderen Péagetegoed via iDEAL mogelijk maken In onderhandelingen met de verantwoordelijken voor Péage succesvol aangedrongen  op de mogelijkheid je tegoed met iDEAL op te waarderen. We hopen dit voor komend collegejaar rond te hebben.
  • Printproblemen UB aankaarten De 148 pc’s zijn aangesloten op slechts twee printers, PDF’s printen duurt erg lang en tevens was een printer tijdens tentamentijd langdurig kapot. We hebben het CvB hier tijdens een rondvraag op aangesproken. Toegezegd is dat dit jaar meer (multimediale) printers in de UB aanbesteed zullen worden. Meer info? Klik hier.
  • Openingstijden UB verruimen Bij de Algemene Studentenenquête 2011 bij het college van bestuur aangedrongen op het structureel verruimen van de openingstijden, in ieder geval in tentamenperioden en tijdens weekenden. Het college had hier wel oren naar. Meer info? Klik hier en hier.
  • Draadloos internet Medische faculteit verbeteren Er in verschillende overleggen en tijdens de Overleg-GV van april op aangedrongen dat (de toegang tot) het draadloos internet op Medisch nu eindelijk eens verbeterd zal worden. Collegelid Anton Franken heeft toegezegd hier achteraan te gaan. Meer info: klik hier.
  • Eerder inschrijven studentbestuurders Voorstel via rondvraag om studentbestuurders de mogelijkheid te bieden zich een week eerder voor werkcolleges in te schrijven. Meer info? Klik hier.
  • USR-notitie 50-50 stemverhouding FGV Ondanks dat wij en de USR ons hiervoor keihard in de GV hebben ingezet, is de verhouding dit jaar nog niet gewijzigd en nog steeds 60-40 in het nadeel van de studentenraad. De lobby duurt voort.
  • Engelse bewegwijzering op de campus Wij hebben dit aangekaart tijdens de rondvraag en het CvB heeft toegezegd dit snel in orde te maken. Meer info? Klik hier.
  • VSNU-hoofdlijnenakkoord (9-12-2011) Wij waken ervoor dat de specifieke invulling van onze universiteit van het akkoord op een juiste wijze verloopt. De onderwijskwaliteit moet centraal blijven staan en mag niet onder de indicatoren komen te leiden. Meer info? Klik hier en hier.
  • Collegegeld tweede afstudeerrichting rechtenstudenten Vraag over de e-mail die naar Rechtenstudenten is verstuurd waarin werd aangegeven dat zij het verhoogde collegegeld moeten betalen voor een tweede afstudeerrichting binnen dezelfde master. Vreemd, want volgens de huidige regeling kan een (direct aansluitende) tweede master tegen het lage tarief gevolgd worden. De lobby is momenteel nog bezig. Meer info? Klik hier.
  • Woordvoerder op onderwerp Bindend Studieadvies De drie belangrijkste opmerkingen: 1) het mentoraat is van het allergrootste belang, 2) het nieuwe studentvolgsystyeem OSIRIS moet goed functioneren, en 3) docenten moeten in de laatste weken van het jaar hard werken om alles op tijd nagekeken te krijgen. Meer info? Klik hier en hier.
  • Goede invoer van de onderwijsintensiveringen van 15 uur Kritische uitspreken over het op de loer liggen van ‘ophokuren’ en ruimtegebrek. Benadrukt dat de extra contacturen van toegevoegde waarde voor het curriculum moeten zijn. Meer info? Klik hier.
  • Kleine duurzaamheid Naar aanleiding van een notitie over kleine duurzaamheid, die een aantal jaren geleden op initiatief van AKKUraatd is besproken, is er in 2012 een pilot kleine duurzaamheid gestart.
  • Bijlesplatvorm aanjagen Schriftelijke rondvraag over mogelijkheid tot oprichten van een bijlesplatvorm. Het college zal de mogelijkheden gaan bekijken; wij houden het in de gaten.
  • Tentamenlocaties (Jan Massinkhal) op de RU houden Negatief uitspreken via rondvraag tegen studenten die tentamens hebben moeten maken in de Jan massinkhal (Dukenburg) doordat de hallen in het Gymnasion afgehuurd waren voor HAN-studenten. Meer info? Klik hier.
  • Geen stijging deelnamegeld introductie N.a.v. een rondvraag geen stijgend deelnamegeld bij de komende  introductie.
  • Onderzoek naar werkdruk studentbestuurders Succesvol aandringen op onderzoek uitgevoerd door Dienst Studentenzaken naar de werkstuk onder studentbestuurders.
  • Onderzoeken kwaliteit studieadviseurs Binnen de taskforce studieadviseurs een enquête opgesteld en inmiddels geanalyseerd. Meer info? Klik hier.
  • Osiris implementatie bekritiseren Actief in de gaten houden van de implementatie en ingrijpen wanneer nodig. Meer info? Klik hier.
  • Verbeteren beleid topsporters Een notitie is opgesteld in samenwerking met koepellid namens de NSSR.
  • Weggegooid eten Refter Rondvraag met voorstel de 10% van het eten dat door de Refter wordt weggegooid aan minderbedeelden te geven. Meer info? Klik hier

En natuurlijk ook:

  • De Pleekrant Zevenmaal per jaar samenstellen en ophangen van de Pleekrant in de grote SSHN-panden.
  • Schaduwfracties Meedenken? Stuur een mailtje naar akkuraatd@gmail.com als je  een keer aanwezig bij wilt zijn bij een bijeenkomst van de schaduwfractie!
  • Debat(ten) Het eerste debat ‘to Publish or Perish‘ over wetenschappelijke integriteit, de hoge druk op wetenschappelijk onderzoekers, de macht van rankings heeft plaatsgevonden op 8 november en was goedbezocht (zie hier en hier). Het tweede debat zal later dit jaar nog volgen.
  • AKKUraatd polstd Een nieuw, maandelijks initiatief waarbij we op een specifieke faculteit, gewapend met een flipover, aan voorbijgangers meningen vragen over 2 à 3 stellingen. De reactie van studenten zijn erg positief en de input is uiteraard nuttig.