ActiviteitenAKKUluncht

Afval scheiding op de campus

AKKUraatd heeft duurzaamheid hoog in het vaandal zijn. Daarom is AKKUraatd blij met de maatregelen om afvalscheidstations te plaatsen in de universiteitsbibliotheek (UB) en de Refter. Sinds een paar maanden staan daar prullenbakken (zie afbeelding) waar je makkelijk kan zien in welke bak je plastic flesje of beker in moet.

Dit project is gestart in de duurzaamheidsweek om de Radboud Universiteit nog meer te vergroenen.  De pilot is opgezet door het Universitair Vastgoed Bedrijf, de UB en AKKU Duurzaam.

De ruim tweehonderd prullenbakken die er waren zijn vervangen door 29 afvalunits. Ingrid Roelofsen, de teamleider van de schoonmaak/afval, is ook tevreden met de nieuwe afvalbakken. “We zien dat de studenten bereid zijn om hun afval te sorteren ook al moeten ze daarvoor even opstaan. Verder is er gebleken dat het sorteren geen extra werklast oplevert voor de schoonmakers.” In plaats van de tweehonderd prullenbakken verspreid door het gebouw hoeven ze nu maar 29 vaste plaatsen te legen.

Dat het een succes is, is duidelijk. Inmiddels is besloten dat het ook uitgerold wordt op Comeniuslaan 4 en 6 (bestuursgebouw) en de Faculteit der Sociale Wetenschappen. Op de letterenfaculteit is al aangeven dat ze zelf ook geïnteresseerd zouden zijn om deze stations te plaatsen. Als grootste obstakel worden de kosten genoemd door de faculteit. Ook het Facilitair Bedrijf is geïnteresseerd in het uitvoeren van dit concept. Daarom vinden wij dat er meer geld vrij zou moeten worden gemaakt  om zo een mooi maatschappelijk statement te kunnen maken. Wanneer we in gesprek zijn met studenten over wat ze graag anders zouden zien op de campus, krijgen we vaak de vraag waarom deze manier van afval scheiden nog niet op de hele campus geïntroduceerd is. Tijdens de Gezamenlijke Overlegvergadering met het College van Bestuur op 10 april jongstleden heeft Dinja hier dan ook een rondvraag over gesteld. Wilma de Koning, vicevoorzitter was blij met de vraag. Ze heeft toegezegd er meer vaart achter te willen zetten met het uitrollen van dit concept. We zijn blij met deze uitspraak en kijken uit naar de ontwikkelingen!