Collegezalenpuzzel
Het volgen van onderwijs vereist een docent voor de zaal en zitplaats voor iedere student. Zorgen dat jij college hebt in een juiste zaal kost de nodige roostering en organisatie. Sinds de onderwijsintensivering blijkt de roostering, met name in grote collegezalen, een nóg grotere uitdaging te zijn geworden. Na geruchten van een mogelijk zalentekort, overvolle collegezalen of juist leegstand gingen we op onderzoek uit.
Steekproef AKKUraatd
In september dook AKKUraatd het collegezalencomplex in om te kijken hoe het nou zit met de bezetting van de zalen. Een week lang bekeken we elk tijdsslot in elke zaal hoeveel procent van de stoelen bezet was. Na een week konden we de balans opmaken: de bezetting was redelijk, op een aantal incidenten na. Een aantal keer bleken de collegezalen overvol te zijn en moesten studenten op de trap zitten. Vanwege brandveiligheid heeft de portier deze studenten soms weg moeten sturen. Ook kwamen we helaas weer videocolleges tegen.
Gebrek aan grote zalen
Naar aanleiding van deze steekproef zijn we gaan praten met René Hagels, beheerder van de collegezalen en nauw betrokken bij het proces van roostering. Sinds de onderwijsintensivering blijkt een gebrek aan grote collegezalen, zoals CC1 welke een capaciteit heeft van 423 studenten. De grote collegezalen op de universiteit zijn vaak bezet. Faculteiten moeten flink puzzelen om de colleges in grote zalen rond te krijgen, en dit bezorgt de roostermakers de nodige kopzorgen. Over de vraag of het Grotiusgebouw voor een oplossing kan zorgen zijn de meningen verdeeld. Volgens Hagels zal het gebouw in absolute zin niet echt zorgen voor het vergroten van het aantal onderwijsruimten omdat een aantal andere collegeruimtes zullen verdwijnen. Wel zal het Grotiusgebouw beschikken over een collegezaal met zeer grote capaciteit, wat volgens Hagels kan leiden tot meer speelruimte in de roostering van grote colleges. Een overvol CC1 zal dan hopelijk niet meer voorkomen.
Videocolleges
In de eerste periode werden ondanks de tegenlobby van de USR nog steeds videocolleges gegeven. Bij deze colleges kunnen studenten die niet meer in de zaal passen in een andere zaal naar een livestream van het college kijken. Toch is dit een onacceptabele vorm van onderwijs. De kwaliteit van de stream laat nog wel eens te wensen over en het stellen van vragen is op deze manier onmogelijk. Daarnaast wordt het interactie element, het zien, horen en geïnspireerd raken door een docent een stuk moeilijker via een gammele stream. Studenten die ingeschreven staan voor een opleiding of een vak, moeten normaal college kunnen volgen. Nu blijkt dat een heel aantal colleges twee keer wordt gegeven om te zorgen dat elke student het onderwijs kan bijwonen. Volgens het CvB zullen videocolleges in de loop van het jaar niet meer nodig zijn vanwege uitval van studenten, waardoor de capaciteiten wel toereikend zullen zijn.
Wat gaat er gebeuren?
Komende week zal er weer een universiteitsbrede inventarisatie plaatsvinden van de zalenbezetting en roostering door het Facilitair Bedrijf. Hierdoor komt er nog meer inzicht in de feitelijke benutting van zalen. De nieuwe gegevens worden vervolgens vergeleken met die van vorig jaar. Daarnaast wordt AKKUraatd uitgenodigd voor een overleg met onder anderen de roostermakers van de faculteiten. Hier willen we graag de videocolleges aankaarten, maar ook het melden van overbezette collegezalen stimuleren. Wie weet kunnen we samen met hen tot oplossingen komen.
Vergelijkingsmateriaal
Wij zijn verder ontzettend benieuwd wat uit de universiteitsbrede inventarisatie komt in vergelijking met onze eigen steekproef. De resultaten vind je hier.