De campus rond bij FSW!

AKKUraatd is in het nieuwe jaar op bezoek gegaan bij de faculteit der Sociale Wetenschappen om de studenten onder het genot van een kopje koffie of thee te bevragen over de zaken die volgens hen beter kunnen op de universiteit. Naast de schuifdeuren van het Spinozagebouw die al eeuwen niet normaal functioneren, was er nog meer wat verbeterd kon worden!

Goed onderwijs

Meer ruimte om jezelf te ontwikkelen tijdens je studie bleek een belangrijk punt. Zo gaf een psychologiestudent aan dat er te weinig vrije ruimte is tijdens de bachelor om bijvoorbeeld stage te lopen of inter-disciplinair vakken te volgen. Daarnaast kunnen pre-master studenten nu geen extra vakken volgen, omdat ze slechts een vergoeding betalen, waardoor zij niet optimaal gebruik kunnen maken van de onderwijsmogelijkheden van de Radboud.

Op het gebied van werkplekken is ook nog veel verbetering mogelijk. Studenten gaven nu aan dat ze graag zagen dat er meer werkplekken zouden komen. Eén van de studenten die we spraken gaf om die reden aan dat hij graag zag dat de werkplekken op TvA nu blijven bestaan. Een veelvoorkomende klacht is over TvA 2: die zit nu bijna altijd vol. Werkplekken in TvA 6 worden daarnaast nu ook bezet doordat hier les wordt gegeven. Dit is nogal vreemd, aangezien dit niet het doel is van de toch al schaarse werkplekken in TvA. Daarbij vonden twee studenten het ook ongemakkelijk dat de UB werkplekken nu niet echt privé zijn.

Nog steeds is het niveau van het Engels van docenten slecht. AKKUraatd is hier al enkele jaren mee bezig, aangezien veel studenten tegen dit probleem aan lopen. Het verbeteren van het taalbeleid voor docenten blijft een heikel punt binnen de universiteit. Hetzelfde geldt voor weblectures, die, als ze überhaupt worden opgenomen, soms niet eens goed werken. Niet helemaal handig dus.

Op het gebied van de tentamens hadden de studenten ook nog wel een verbeterpunt. Door de grote groepen studenten vinden tentamens ook in de avond plaats. Studenten kunnen zich minder goed kunnen concentreren in de avond en prefereren een tentamengelegenheid tussen 09:00-18:00. Daarnaast speelt voor ‘Artificial Intelligence’ het probleem dat hun tentamenrooster niet aansluit op de rest van de faculteit. Dit is voorval problematisch voor studenten die minoren en/of bijvakken volgen. 

Bruisend studentenleven

AKKUraatd is vóór goede faciliteiten op de universiteit! Studenten hadden daar gelukkig ook nog veel goede ideeën over. Vaak kwam het idee naar voren dat studenten graag waterkokers en magnetrons in de UB zouden willen zien en de wifi in de kelder van het Spinoza werd daarnaast meermalen als slecht geclassificeerd. Een studente gaf daarnaast ook nog aan dat het nu nog niet goed mogelijk om buiten te ontspannen, aangezien er nog niet echt veel recreatieve faciliteiten hiervoor zijn. Nu het weer wat beter wordt zou het toch wel fijn zijn om af toe even naar buiten te gaan en wat vitamine D binnen te halen!

In het Spinozagebouw zijn we ook nog internationale studenten tegen gekomen die op het gebied van de facilitering van de RU nog wel wat verbeterpunten hadden. Zo zouden zij het fijn vinden als er gratis goede taalcursussen voor hen kwamen, wilden ze een alternatief voor het studenten OV in Nijmegen en is nu nog veel info voor hen in het Nederlands geschreven, met name informatie over hoe de digitale leeromgeving werkt. 

Een duurzame universiteit

Veel studenten gaven gelukkig aan de de universiteit duurzamer moeten worden. Als studentenpartij die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, zijn we het daar uiteraard helemaal mee eens! Studenten gaven  onder andere aan dat ze meer mogelijkheden op de campus willen zien om afval te scheiden. Ook mag het papiergebruik van de Radboud wel een stukje minder. Los van deze kleine gedragssturende aanpassingen, biedt de universiteit weinig overzicht voor het ontplooien van duurzaamheidsinitiatieven. Om het denken over duurzaamheid en het realiseren van projecten door en voor studenten te faciliteren kan de Radboud Universiteit een Green Office gebruiken; zeker een goed idee van één van de studenten waar wij mee gepraat hebben!

De concrete verbeterpunten en wat we er mee gaan doen:

 • Meer vrijekeuzeruimte tijdens je studie
 • Meer werkplekken in TvA
 • Geen college houden in TvA 6
 • Meer privacy bij de werkruimten van de UB
 • Niveau Engels van de docenten moet verbeterd worden
 • Beter werkende weblecutres
 • Geen tentamens in de avond
 • Waterkokers en magnetrons in de UB
 • Meer recreatiefacliteiten buiten
 • Gratis goede taalcursussen voor internationale studenten
 • Een alternatief voor het studenten OV in Nijmegen voor internationale studenten
 • Informatie op de website van de Radboud ook in het Engels beschikbaar voor internationale studenten
 • Meer afval scheiden
 • Meer mogelijkheden voor het scheiden van afval
 • Minder papiergebruik
 • De realisatie van een green office