Campusrondes

De Campus rond: Het Erasmusgebouw

Erasmusgebouw 03-02-2016

Op de letteren faculteit is het tweede semester begonnen. Een goed begin is het halve werk en daarom waren wij natuurlijk gelijk aanwezig met de Campus Ronde om dit semester met een knaller te beginnen. We stonden samen met de facultaire studentenraad in de hal van het Erasmusgebouw en vroegen naar de mening van studenten, hoe staat het ervoor met de lettern faculteit volgens de student? We hebben de input verwerkt in de drie pijlers die jullie kennen van ons verkiezingsprogramma.

Goed onderwijs

Nu iedere studenten minimaal een half jaar ervaring heeft, merk je dat de geluiden concreter en kritischer worden. De spanning van het wachten op tentamenresultaten wordt de meesten toch echt te veel en dat komt voornamelijk omdat het gruwelijk lang duurt volgens de studenten. Drie weken wachten op een cijfer is volgens de letteren student niet abnormaal. Kortere nakijk termijnen, zonder verlies van kwaliteit van het tentamen, is de vraag van de student.

Naast de nakijk termijn blijkt onvrede te bestaan over de Masters. Enkele opleidingen binnen faculteit voorzien in een beperkt (en te gericht) Master aanbod en dat laat de student tot weinig mogelijkheden. De beste brede Universiteit van Nederland zou hier meer mee moeten doen. Hier staat echter tegenover dat andere studenten vragen om meer specialisatie. Het is dus zoeken naar de gouden middenweg. Het onderwerp van de masters is deze week erg actueel vanwege de mastervoorlichtingen. Het is dan ook ironisch om in deze week het kritische geluid te ontvangen dat masteropleidingen meer aan promotie moeten doen en dat studenten beten moeten worden voorgelicht met betrekking tot de master. De mastervoorlichting moet dus blijven en aan de promotie moet worden gewerkt.

De student die graag naar het buitenland wil kampt met het probleem van het international office. Zij zouden veelal niet aanwezig zijn en niet altijd alle kennis paraat hebben. AKKUraatd steunt studenten die naar het buitenland willen en de faciliteiten voor deze groep moeten daarom ook gewoon goed zijn. Wij gaan uitzoeken wat hier is misgegaan en kijken wat te verbeteren valt.

Bruisend studentenleven

Studeren aan een universiteit betekent meer dan alleen boekenkennis. Een bruisend studentenleven draagt bij aan de ontwikkeling en ontplooiing van het individu. Hieronder valt ook de eigenschap zelfstandigheid, een student moet zelf kunnen bepalen of hij/zij wil deelnemen aan het college of niet. Als het college aansprekendgenoeg is, dan komt de student ook zonder aanwezigheidsplicht.

Daarnaast ervaren studenten die contact willen opnemen met de studieadviseur problemen. Ze kunnen nu gemakkelijker een afspraak maken, maar krijgen soms tegenstrijdige adviezen. Dit gaat voornamelijk op voor studenten die meerdere studies tegelijk volgens. Wat de ene studieadviseur ondersteunt wordt bij de andere opleidingsadviseur afgeraden. AKKUraatd zit bovenop het dossier studieadviseurs en wij verwachten veel verbetering in de nabije toekomst.

Goede faciliteiten

Ons laatste punt bestaat uit goede faciliteiten. Wie goed wil kunnen studeren heeft daarvoor ook de middelen nodig. Om te voorkomen dat studeren voor de elite wordt is het van belang dat de Universiteit voorziet in de noodzakelijke voorzieningen en nog liever ook voorziet in de faciliteiten die bijdragen aan een ideale studeer en werk omgeving. Een snellere lift in het Erasmusgebouw bijvoorbeeld, om tussen de colleges door nog even snel een kop koffie in de Refter of bij het DE automaat op te halen. Zelf hebben wij nooit problemen met de lift ervaren, maar er is natuurlijk altijd ruimte voor verbetering.

De kop koffie en thee zijn voor nu nog altijd weggelegd voor mensen die de beurs op tafel leggen. Een eigen koffie of thee voorraad is nergens toe te passen op de universiteit, immers is nergens kosteloos een bakje heet water te verkrijgen.  Tot die tijd blijft een waterkoker in je tas nog altijd de enige optie.

Daarnaast zitten we net aan het einde van een lange tentamenperiode. Een periode die weinig contact uren bevat en daarom meer studenten vastlijmt op de studielandschappen. Tijdens de piekmomenten komt dit veel naar voren als klacht. De UB en het MMS zijn overvol tijdens de tentamenperiode. De drukte op zich is moeilijk te voorkomen, maar we gaan zeker opzoek naar oplossingen. We komen hierop terug!