Opinie

Een nieuw hart voor de Campus

Nijmegen_-_Fontein_op_het_Erasmusplein

Het middelpunt van de Campus

Inmiddels is het alom bekend dat de Radboud Universiteit aan de weg aan het timmeren is, bijna zo letterlijk als het er staat. Het Grotiusgebouw is nog geen drie jaar oud. Tandheelkunde ondergaat een metamorfose en voor Sociale Wetenschappen staat een geheel nieuw complex voor de deur. De Thomas van Aquinostraat gaat in zijn geheel naar de grond en in ruil daarvoor wordt de campus uitgebreid met een 21ste eeuwse creatie. Om niet alle historische wortels van het gebied/regio/perceel verloren te laten gaan, zal ook het huis voor mannelijke religieuzen, ofwel Berchmanianium, onderdeel worden van de Radboud Campus. Een student geneeskunde (of iemand die creatief met zijn studie omgaat) zal aan het begin van zijn of haar studie een geheel andere campus hebben gezien dan bij het ophalen van zijn diploma. Een mooi moment om de status quo op te stellen en de visie van AKKUraatd los te laten op de campus!

De bovengenoemde projecten zijn slechts een greep uit de projecten die de campus gaan veranderen en vallen in formele termen onder de Meerjaren InversteringsPrognose 2016, kortweg MIP. In de MIP zijn de vastgoedprojecten voor de periode 2016-2026 opgenomen. (De liefhebber zal de volledige versie hier kunnen vinden in de OGV van de november-cyclus met bijlage nummer GV509.) Wederom in de novembercyclus werd in de Voorbereidende Gemeenschappelijke Vergadering een presentatie gegeven over het concept van het Centrumplan (GV 546 hier te vinden). Het Centrumplan ‘beperkt’ zich tot het Erasmusgebouw en omstreken als centrum van de campus. Hierin geeft het Universitair Vastgoed Bedrijf aan dat het Erasmusgebouw als centrum niet zo is ontworpen, maar eerder natuurlijk tot stand is gekomen, hierdoor ontbreekt het aan ruimtelijke samenhang tussen o.a. De Refter, de Universiteitsbibliotheek en het Sportcentrum. Daar gaat dus grondig wat aan veranderen!

Een van de leuke feitjes is dat ons geliefde universiteitsrestaurant De Refter een transformatie zal ondergaan en gemaakt zal worden tot een Foodcourt. Dit houdt kortweg in dat De Refter een nieuw horecaconcept zal hanteren en o.a. de ruimte geeft aan commerciële partijen om deel te nemen aan de Foodcourt. Natuurlijk zien wij van AKKUraatd graag partijen die aansluiten bij de duurzame visie van zowel De Refter als de Universiteit. Mogelijk kunnen de programmaraad duurzaamheid, AKKUduurzaam en/of Agreen de universiteit van goede partners voorzien. Daarnaast hopen we dat het concept van de Foodcourt de kosten van eten(iets) zal verlagen, immers wordt een gelijkwaardig oppervlakte nu gedeeld door meerdere partijen.

Daarnaast is  de Radboud Shop op haar huidige locatie in de Refter gesloten en zal de shop een bredere functie krijgen. De Radboud Shop wordt opgenomen in de Spar University, ofwel onze eigen campus-supermarkt! De plannen worden meer en meer realiteit. De planning is dat de supermarkt op 1 april 2018 zal openen en op de plek van de Radboudshop zal geëxperimenteerd worden met een saladebar. Wij zetten ons al jaren in voor de supermarkt op de Raboud Campus en zijn dan ook erg te spreken dat het nu eindelijk zo ver is. Nu is het zaak om ook de uitvoering tot in de puntjes uit te werken. Hoewel de gemiddelde supermarkt leeft op het uitbuiten van 15-jarige knaapjes, zien wij graag dat de supermarkt er niet alleen voor de studenten is, maar ook door de studenten wordt gerund. Op deze wijze kunnen studenten werk en studie beter combineren, evenals dat momenteel al gebeurt via camppusdetachering.  

Een campussupermarkt schept niet alleen werkgelegenheid, het bindt studenten ook meer aan de universiteit. Dit zien we in de steden Delft, Eindhoven, Rotterdam en Amsterdam (VU), waar het concept Spar-university ook is gevestigd. Voor het schoolvoorbeeld van de campusuniversiteit moeten we toch echt naar Enschede kijken, waar de Universiteit Twente (UT) de ideale combinatie van woon-, leer-, en leefomgeving heeft gecreëerd. De UT heeft op de campus een COOP, maar dat maakt voor de uitvoering niet uit. Studenten werken op de campus en dat draagt bij aan meer betrokkenheid bij de universiteit. Met de komst van een Campussupermarkt is de Radboud weer een stap dichterbij om de meest veelzijdige campus van Nederland te worden. Alleen nog een mooi cultuurcentrum in het hart van de campus en onze dag kan niet meer stuk.