Campusrondes

De Campus Rond op het Huygens

Huygensgebouw 18-11-2015

Ook de vierde campusronde was weer een succes! We stonden dit keer bij de bèta’s van FNWI en nee, niet alles was perfect. Veel wel, het blijft natuurlijk FNWI, maar toch waren een aantal kritische studenten te vinden die verbeterpunten voor de faculteit konden noemen. Deze hebben we ondergebracht in de drie pijlers van ons verkiezingsprogramma. Gezegd mag worden dat ook een behoorlijke groep studenten een kopje koffie kwamen halen en daarbij juist erg tevreden waren. Opmerkingen als “Aan een geweldige faculteit moet je niet teveel veranderen” en “Het is hier amazing” passeerde de revue. Een meer inhoudelijk compliment had betrekking op de extra computerwerkplekken waardoor geen tekort meer wordt ervaren. Top!

Goed onderwijs

Wat betreft goed onderwijs wordt aangekaard dat sommige bèta’s wel graag wat meer contacturen zouden zien en iets minder zelfstudie, omdat soms wel erg snel veel verantwoordelijkheid wordt gevraagd. De vraag naar contacturen is helaas erg subjectief, maar als te veel verantwoordelijkheid wordt gevraagd in een vroeg stadium van de bachelor, is dat zeker iets om te melden bij de OLC.

Een andere klacht was dat het wel fijn zou zijn als de tentamen- en kwartaalroosters eerder bekend zouden zijn. Wat verder door een groot aantal studenten benoemd wordt, zijn de weblectures. Het nieuwe systeem om ze online te zetten schijnt nog niet optimaal te functioneren. Hiervoor maken wij ons al een tijdje sterk, maar we gaan bij FNWI nog maar eens even extra onderzoek doen naar de (on)zichtbaarheid ervan. Hoe is het nieuwe systeem opgezet en hoe ervaren de docenten het nieuwe systeem?

Goede faciliteiten

Een aantal studenten kaart de mastervoorlichting aan. Ze zouden die graag wat uitgebreider gefaciliteerd zien vanuit de universiteit. AKKUraatd gaat na hoe we daarbij zouden kunnen helpen. Daarnaast werd veel gesproken over de klimaatbeheersing in het Huygens. Deze zou beter kunnen. Het is vaak te warm of te koud in de lokalen, wat in beide gevallen onwenselijk is. Wij gaan rondvragen in welke mate dit probleem bekend is en verholpen kan worden. Verder is bij de bèta’s een groeiende vraag naar meer bestuurskamers. Dit is een universiteitsbrede wens waar AKKUraatd zich al een tijdje sterk voor maakt.

Een ander belangrijk punt betreft de hoeveelheid mogelijkheden voor studenten met overlappende tentamenroosters. Het komt schijnbaar nog wel eens voor dat binnen een opleiding twee tentamens op dezelfde tijd gepland worden en dan is het een kwestie van onderhandelen met de docent voor een oplossing. Op bijvoorbeeld de Letterenfaculteit bestaat de mogelijkheid om een formuliertje in te vullen waardoor je beide tentamens in quarantaine kunt maken. Hierdoor heb je de mogelijkheid om van beide tentamens de eerste kans te benutten. We gaan erachteraan om te zorgen dat deze mogelijkheid ook bij FNWI beschikbaar zal worden.

Bruisend studentenleven

Verder werd er geklaagd over dat het ontbreken van muziek in de kantine van het Huygensgebouw. In bijvoorbeeld de Refter kan iedereen genieten van Sky Radio en daar waren een paar studenten toch wel een beetje jaloers op. De Refter zorgde op meer manieren voor ophef in het Huygens. De studenten van FNWI voelen zich tekort gedaan met hun eigen kantine, die ’s avonds nog geen complete avondmaaltijd aanbiedt in tegenstelling tot de Refter. De studenten kunnen natuurlijk altijd naar de Refter lopen/fietsen/bussen, maar het zou wel fijn zijn als de dinermogelijkheid ook op het Huygens zou zijn, aldus de beta’s. Verder klaagde een enkeling over de Wifi op de wc’s. Even je appjes checken tijdens het toiletbezoek schijnt lastig te zijn, wat natuurlijk jammer is. Of dit punt onder “goede faciliteiten” of “bruisend studentenleven” hoort valt te betwisten, maar vervelend is het wel. Een ietwat teleurgestelde student stelde aan de kaak dat het Huygens vroeger een heetwaterpunt had waar ze gratis heet water voor haar thee kon halen, maar dat die helaas verwijderd is. Daar waren wij ook niet erg blij mee en hebben wij ons al eerder over uitgelaten in een kritisch opinie stuk aan de VOX. Daar werd op gereageerd met de boodschap dat naar een alternatief gekeken wordt, dus dat hopen we natuurlijk! We houden je op de hoogte van de voortgang daarvan.