USR update

USR-update #11: Het kan altijd erger… maar dit is ook best k*t

Hoi allemaal! Houdt iedereen het nog een beetje vol? Wat een rare tijden zeg.. Want laten we even met de realiteit beginnen, het is gewoon best wel behoorlijk k*t. Dat mogen we best een keertje zo zeggen. Tuurlijk gaat dat niet helpen om ons beter te voelen en proberen we allemaal de moed er in te houden en positief te blijven. Maar we mogen ook heus wel eens zeggen waar het op staat, het komt niet allemaal zomaar goed en het valt eigenlijk helemaal niet zomaar mee!

Met alleen negativiteit gaan we er natuurlijk niet komen (en dat is ook niks voor mij 🙂 ), dus bij deze gaan we er samen het beste van proberen te maken!

Binnen de USR is het ook nog even allemaal wennen en is het de afgelopen tijd nog steeds allemaal nieuw wat er gebeurt. Vergaderen via Skype, Zoom (al is dat privacy-technisch ook weer niet goed!!), Google Hangouts etc., dat kan allemaal doorgaan gelukkig! Maar toch, het is wennen voor iedereen. Hoe gaat dat nu bij jou, na twee weken thuiszitten en thuiswerken? En als dat langer gaat duren, hoe kunnen we er dan voor zorgen dat jij en alle andere studenten daar een iets fijnere tijd van kunnen maken?

Ik hoop allereerst dat niemand zich (te) ziek voelt en dat je omgeving ook geen naar virus te pakken heeft! Al wordt die kans steeds groter als je naar die deprimerende cijfers van het RIVM elke dag kijkt, wat zeggen die allemaal? Maar goed, laten wij niet ook voor viroloog gaan spelen, daarvan hebben we er al genoeg in NL momenteel.

Eens kijken naar het studentenleven op dit moment: goed de campus is dicht, maar van jullie hoor ik dat het studeren zeker niet stil ligt! De tentamens gaan namelijk beginnen, dus er is nog een hoop werk aan de winkel. Uit sommige hoeken hoor ik dat jullie er van uit gingen dat tentamens toch niet doorgingen, tsja de communicatie was ook niet overal even duidelijk. Hoe dan ook brengt deze crisis nogal wat uitdagingen met zich mee, voor alles en iedereen.

Goed, dat thuiswerken dus; voor de meesten nogal wennen. Hoe zorg je er nou voor dat je na een dag/paar dagen thuisstuderen nog een beetje de moed er in houdt? Want 1 ding is zeker, dit is niet binnen een weekje weer helemaal klaar..

Een aantal tips om een iets beter gevoel te krijgen voor jezelf en misschien ook nog voor anderen:

  1. Maak een schema en creëer routine. Het is erg handig om de dag ervoor of in de ochtend voor jezelf op een rijtje te zetten wat je die dag allemaal wil gaan of moet doen. Probeer ook qua opstatijden jezelf niet helemaal te laten gaan, maar blijf in je studieritme, net als je anders ook zou doen! Routine zorgt ervoor dat je veel productiever bent. En vergeet ook zeker geen pauzes in te plannen.
  2. Maak duidelijk onderscheid met het weekend. In deze tijden kunnen alle dagen nogal op elkaar gaan lijken, maar het is extra fijn om nog steeds van het weekend te kunnen genieten of in ieder geval even geen studie of werk te hoeven doen.
  3. Kleed je alsof je wel naar de uni zou gaan. Om die productieve sfeer te creëren is het belangrijk dat je niet de hele dag in je joggingbroek of badjas blijft, dus hop gel in je haar/make-up op en leuke kleren aan!
  4. ‘You want the D’, vitamine D is belangrijk! Ga lekker naar buiten in de pauze, strek je benen en loop wat meer dan alleen een blokje om.
  5. Probeer ook je sportritme een beetje aan te houden, het is lastig nu alle sportscholen dicht zijn, maar wees creatief. Het RSC heeft allerlei videos online staan, gebruik flessen water als gewichten, ga buiten hardlopen, spreek online af met vrienden en ga lekker ‘samen’ sporten, ga je trappen in huis op en neer rennen, kortom er zijn zoveel mogelijkheden! Ben je niet zo van het sporten, maak dan die wandeling bij tip 4 eens wat langer bijvoorbeeld.
  6. Onderhoud je sociale contacten. Ja ik weet het, het is allemaal lastig zo online en minder persoonlijk, maarja dat is nou eenmaal zo nu. Spreek lekker af via videobellen! Of ga tip 4 samen uitvoeren, let op wel 1.5 m afstand natuurlijk! (1.5 m afstand houden –> niet doodgaan). Bedenk ook dat sommigen het nog lastiger hebben in deze tijd, dus kijk ook vooral buiten je standaard sociale bubbel. Stuur eens een verzoek om te videobellen naar iemand waarvan je denkt dat die het misschien wel nodig heeft! Vragen kan geen kwaad en niet iedereen geeft altijd aan waar die behoefte aan heeft. Houd rekening met het ‘eenzaamheidsvirus’, waar onze koning het al over had in zijn toespraak.
  7. Wees reëel. Ja, thuiswerken is nou eenmaal lastiger, dus accepteer ook dat je misschien minder gedaan krijgt dan anders. Ga niet tot 18:00 uur door als je nog niet alles af hebt, op een gegeven moment is je motivatie voor de dag gewoon op. Lekker ontspannen in de avond en morgen is er weer een dag!
  8. Vind nieuwe hobbies, of pak oude weer op. Het is natuurlijk verleidelijk om elk moment dat je niet aan de studie bent, niet aan het strijden bent in de supermarkt etc. (oftewel tijdens je ontspaningsmomenten, of nouja je niet studie-/werkmomenten) lekker te gaan Netflixen, Videolanden of ‘gewoon’ tv te kijken. Maar van al die schermen de hele tijd overal wordt niemand blij. Misschien in het begin, maar ik denk echt dat alleen maar bingewatchen je niet gelukkiger maakt in deze tijden. Afwisseling is hier het key-word! Tuurlijk mag je Netflixen (alles mag, doe lekker wat je wil, niks moet), maar probeer ook eens een boek, wordt creatief, ga yoga doen etc., doe eens gek.
  9. Kijk wat voor leuke initiatieven er allemaal ontstaan in deze tijd. Wil je iets extra’s doen, kijk dan vooral lekker rond wat er allemaal georganiseerd wordt! Veel initiatieven voor de zorg, maar ook voor studiekiezers, ouderen die eenzaam zijn (of studenten!), of studenten die hun wekelijkse bierbingo vermaak missen 😉

Goed er is natuurlijk nog veel meer te doen, maar laten we niet te hard van stapel lopen, we hebben nog tijd genoeg.. Momenteel ben ik Station Eleven van Emily St. John Mandel aan het lezen (gaat over een pandemie die nog wel een groot tikkeltje heftiger is dan deze, waardoor echt de hele wereld ten onder gaat ongeveer), niet echt een boek om vrolijker van te worden (wel absoluut een aanrader!), maar je ziet wel dat het nog altijd erger kan.. Laten we de moed er in houden, duimen (en zorgen: verbeter de wereld, begin bij jezelf) dat iedereen zich nog beter gaat houden aan de maatregelen, elkaar steunen (op welke manier dan ook), bovenstaande tips uitproberen en maar hopen dat dit allemaal snel voorbij gaat!

Bedenk goed, iedereen zit in hetzelfde schuitje, maar hoeveel ballast in ieders schuitje zit kan behoorlijk verschillen. Zorg voor elkaar en be safe.

Heb je vragen of opmerkingen, nog een essentiële tip die ik hier ben vergeten of nog een leuke boekentip voor als ik Station Eleven uit heb, stuur me een mailtje via marina@akku.nu!