Nacht van de Energie

Woensdag 8 februari vond de eerste editie van de Nacht van de Energie plaats. Deze activiteit is voortgekomen uit de Nacht van de Nacht die het Universitair Vastgoed Bedrijf al enkele jaren organiseert, maar waar dit jaar helaas te weinig animo voor was. We hebben daarom samen met het UVB de nacht in een nieuw jasje gegoten en het omgedoopt tot het bredere Nacht van de Energie.
 
Lisa Busink en Kitty Rang trappen af
Tijdens deze activiteit hebben ruim twintig geïnteresseerden geleerd over hoeveel energie in gas en elektriciteit de universiteit verbruikt, wat ze doen om het gebruik te monitoren en waar kan te beperken. De avond begon met een volledig verzorgde duurzame maaltijd waar Lisa Busink (AKKUduurzaam), Toon Buiting (coördinator energiebeleid) en Jeroen Ohm (hoofd project klimaatbeheersing) kwamen vertellen over energie en duurzaamheid op de Radboud Universiteit. Lisa Busink vertelde over hoe zij gemotiveerd werd om te beginnen aan een opleiding Geografie, Planologie en Milieukunde. Haar doel was om de wereld duurzamer te maken, niet door te mokken op de bank, maar door zelf bij te dragen aan het vergroten van de kennis en door nieuwe oplossing aan te dragen. Als student heb je al de mogelijkheid om bij te dragen, of beter gezegd, als studenten heb je de mogelijkheid om bij te dragen. Je bent vrijwel onafhankelijk en mag nog een beetje naïef en idealistisch zijn.
Toon Buijting presenteert het Energiebalans van het Grotius gebouw
 
Toon Buiting stond daarbij stil bij het algemene energiebeleid van de Universiteit. Hij ging alle gebouwen even langs, waarbij het Grotius even goed onder de loep werd genomen en waarbij ook de nieuwbouw van de Faculteit sociale wetenschappen werd behandeld. Binnen deze nieuwe projecten speelt duurzaamheid een belangrijke rol, en dat werd nog eens extra benadrukt op deze avond.
 
Daarna hebben we een wandelingetje van de Erasmustoren naar het Huygensgebouw. Onderweg liepen we over het warmte-koude tracé, dat in de bossen tussen Thomas van Aquinostraat en de Erasmuslaan, vlak onder je voeten ligt. Het was niet de bedoeling om de pijpleiding uit te graven, duis liepen we snel door naar de Sterrenkoepel. Daar hebben we de een bezoekje gebracht aan de technische ruimte en kregen we een presentatie van fervente sterrenkijkers. Het was helaas een bewolkte avond was, dus we konden geen sterren zien, maar telescoop en de draaiende koepel waren zelfs zonder sterren erg indrukwekkend.
 
Heb je vragen, opmerkingen of een mededeling? Neem dan contact met ons op via het webformulier of mail naar info@akkuraatd.nl