Geschiedenis

AKKUraatd gaat al een tijdje mee… Bij dezen een geschiedenis in de notendop:

De oprichting
Studentenvakbond AKKU bezette in de Universitaire Studentenraad aanvankelijk een zogenaamde koepelzetel als vertegenwoordiger van studentenbelangenorganisaties. In 2002 besloten de leden van AKKU dat zo’n benoemde koepelzetel niet voldoende democratisch gelegitimeerd was. In plaats van simpelweg uit de studentenraad te stappen, werden plannen gemaakt voor het oprichten van een eigen fractie.

Tijdens de ALV van 21 februari 2002 ging de kogel door de kerk: AKKU zou haar koepelzetel opgeven en als fractie meedoen aan de medezeggenschapsverkiezingen. Vanzelfsprekend waren hier heel wat risico’s aan verbonden. Als AKKU niet genoeg stemmen zou trekken, zouden ze geen zetel(s) in de studentenraad toegewezen krijgen en tevens loerde een mogelijk gezichtsverlies om de hoek. Toch durfde men – gelukkig! – door te zetten. Na lang discusseren over een goede fractienaam, besloten de leden van AKKU tot ‘AKKUraatd’. Het gaat hier om een samentrekking tussen de woorden ‘accuraat’, ‘AKKU’ en ‘raad’. Voor hen die het zich afvragen: de opzettelijke dt-fout was opmerkelijk snel ingeburgerd op de universiteit.

Het begin
In het eerste jaar dat AKKUraatd meedeed met de universitaire verkiezingen haalden we 504 stemmen. Dit was goed voor één zetel. Hoongelach uit sommige hoeken, want we waren qua zetelaantal eigenlijk dus niets opgeschoten. Hoewel we liever meer zetels hadden gekregen, was AKKUraatd echter tevreden. De eerste stap was met succes gezet. Daar komt bij dat een gekozen zetel meer rechten oplevert dan een toegewezen koepelzetel, dus in zekere zin was er wel iets gewonnen.

De jaren daarna
In de jaren na 2002 groeide de aanwezigheid van AKKUraatd in de Universitaire Studentenraad gestaag. Het tweede jaar dat AKKUraatd meedeed aan de verkiezingen steeg het zetelaantal van één naar drie (van de acht) gekozen zetels. In 2004 behaalde AKKUraatd eveneens drie zetels en in 2005 is er weer sprake van een stijging: vier zetels voor ons. Dit zetelaantal handhaaft zich ook in 2006. Met enkele stemmen meer overigens had AKKUraatd in dat jaar vijf zetels gehad. Het mocht op dat moment echter nog niet zo zijn. Ook in 2007 bleef de verdeling binnen de USR gelijk: wederom vier van de acht zetels voor AKKUraatd. In 2008 wordt dan eindelijk de zo gewilde vijfde zetel behaald. In 2009 vervolgens wordt hier nog een zesde zetel bij opgeteld.

Hierna hadden wij achtereenvolgens vijf zetels; vier zetels en in 2016 drie zetels. Bij de verkiezingen in 2017 hebben wij winst behaald en onze vierde zetel weer terugveroverd, deze hebben we weten te behouden bij de verkiezingen in 2018. In 2019 hebben we zelfs de meeste stemmen gehaald en zijn daarmee de grootste studentenpartij geworden! Nog steeds 4 zetels, maar hopelijk volgend jaar 5! Op dit moment hebben AKKUraatd en asap nu dus beide vier zetels in de USR.

Waar staan we voor?
AKKUraatd heeft zich sinds het moment van oprichten altijd vol overtuiging en met succes ingezet voor onderwijs, faciliteiten en het studentenleven. In ons Beginselprogramma bepleiten wij maatschappelijk verantwoord, goed ingericht, toegankelijk en divers onderwijs. Daarnaast zetten wij vanaf dag 1 in op voldoende rechten voor studenten, goede faciliteiten binnen en buiten de universiteit en de mogelijkheid voor studenten om zich te ontplooien in het studentenleven.

Vele jaren zijn inmiddels verstreken sinds 2002. Het nalatenschap van alle AKKUraatd-fracties voor ons is een waardevol goed. Veel is besproken en bereikt. Maar laten we niet vergeten dat er geen ruimte is voor een sluitstuk van deze korte ’trip down memorylane’. Ontzettend veel moet er in het nu en in de toekomst nog kritisch bekeken en/of met passie gerealiseerd worden. En daar komt de huidge fractie om de hoek kijken! Op naar een voortzetting van de AKKUraatd-geschiedenis waaraan ook wij mooie hoofdstukken mogen toevoegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

14 − twee =