Wekelijkse USR update

USR-update #13: “Een brutaal mens heeft de halve wereld”

We zitten inmiddels al meerdere weken in de Corona-crisis en het lijkt erop dat we daar de komende tijd nog wel in blijven. Dat betekent dat we moeten gaan wennen aan een nieuwe werkelijkheid. Een werkelijkheid met een futuristisch tintje: Mensen praten niet meer real-life tegen elkaar op straat, maar ontmoeten elkaar online. Online colleges, online tentamens en online met je vrienden “samen” eten.

Wel zal de tijd moeten leren of we in een futuristische utopie of dystopie leven. Het feit dat je besmet kunt raken met een mogelijk dodelijk virus waarmee je ook anderen kan besmetten is in ieder geval niet utopisch. Niet alleen ben ik bezorgd over mensen met een zwakke fysieke gezondheid, ook voor mensen met een zwakke geestelijke gezondheid zijn dit erg zware tijden. Laten we hopen dat er ook voor hen genoeg zorg beschikbaar zal zijn.

Nog dystopischer wordt het, nu de Corona-crisis steeds meer een excuus wordt om het niet zo nauw te nemen met de privacy. De Autoriteit Persoonsgegevens, die de privacy van jou en mij moet beschermen, heeft al laten weten “niet met de vinger omhoog en de privacywetgeving onder de arm” te zullen staan als het gaat om Corona. Ook in deze tijden blijft het belangrijk om te blijven strijden voor een democratische rechtstaat, niet voor een autocratische politiestaat.

 

Daarom zou ik graag nog één ding willen toevoegen aan de vier tips van Ties en de negen adviezen van Marina:

Wees brutaal!

Zoals het spreekwoord gaat “een brutaal mens heeft de halve wereld”. Wees brutaal en je krijgt veel meer voor elkaar. Brutaliteit wordt vaak verward met egoïsme en asocialiteit, maar is heel anders. Brutaal zijn betekent dat je opkomt voor jezelf, maar ook voor een ander. Brutaal zijn betekent dat je je idealen verdedigd, ook als dat voor jezelf even niet uitkomt.

Alleen met voldoende brutale mensen houden wij onze samenleving op het juiste pad. Met genoeg brutale mensen zorgen we ervoor dat aan de ene kant de regels worden nageleefd (spreek mensen aan als ze zich niet aan de anderhalve-meter-regel houden!), maar zorgen we er ook voor dat de regels wel binnen de grenzen blijven (geen Big Brother op onze telefoons).

 

Deze oproep geldt ook voor op de universiteit. Spreek bijvoorbeeld een docent aan die te lang doet over het nakijken van je tentamen. Doe dat wel met respect en begrip (anders ben je toch nog asociaal), maar vraag van de docent ook begrip voor jouw situatie. Je helpt niet alleen jezelf, maar ook de andere studenten die wachten op hun cijfer. Wees ook kritisch en waar nodig brutaal als het gaat om het onderwijs op afstand, bijvoorbeeld over je privacy bij online tentamens.

En de laatste oproep: ga in de medezeggenschap! Daar is het je taak om brutaal te zijn, vraagtekens te zetten bij onzorgvuldige keuzes van de universiteit en te vechten voor je idealen. Ook daar geldt dat brutalen de halve wereld hebben. Je hebt nog maar anderhalve week de tijd om je aan te melden voor medezeggenschap op je faculteit of bij je opleiding. Zorg er volgend jaar voor dat dat ene vak wat altijd slecht loopt, eindelijk verbeterd gaat worden. Zorg ervoor dat er na deze Corona-crisis weer voldoende studiewerkplekken komen. Zorg ervoor dat opleidingen alles eraan gaan doen om studievertraging te voorkomen. Wees niet bang dat je dat niet kan, maar wees brutaal en ga ervoor!

Eerder is het ons al gelukt om met onze butaliteit ervoor te zorgen dat het Honoursprogramma toegankelijker is, dit jaar is besloten na vele brutale opmerkingen van Fabian dat in het onderwijs het thema duurzaamheid verwerkt gaat worden en na meermaals vragen te hebben gesteld, gaat de USR nu niet meer vergaderen in het privacy-onvriendelijke Zoom.

Hopelijk neemt straks de hele universiteit de privacy serieus en legt het Zoom aan banden en stopt het de grote privacy-inbreuken bij online tentamens. Hopelijk past de universiteit het BSA-beleid aan en zorgt het voor een eerlijk Corona-BSA. Zolang dat niet gebeurt, zullen wij vragen blijven stellen, hoe brutaal dan ook.

Meer info over medezeggenschap? Kijk op ru.nl/verkiezingen of mail je studie naar bart@akku.nu, dan help ik je met het in contact komen met je eigen Opleidingscommissie of Facultaire Studentenraad.

Elke week plaatsen de USR-leden van AKKUraatd om en om aan het eind van de week een terugblik, met als centrale vraag: Wat houdt een USR-lid nou bezig? Heb je nog vragen of opmerkingen, stuur dan vooral een mailtje naar bart@akku.nu!