USR-update #14: Woeee medezeggenschap!

Woeee morgen beginnen de kandidaatstellingen! De hele week kan je je kandidaatstellen voor de USR (Universitaire Studentenraad), FSR (Facultaire Studentenraad) en OLC (Opleidingscommissie). Tegen iedereen die nog twijfelt zeg ik doen! Actief participeren in de medezeggenschap is echt zo leuk en leerzaam. Na 2 jaar in de OLC van Biologie te hebben gezeten en nu in de USR, ben ik nog steeds enthousiast, zeker een aanrader dus.

Dan een kleine disclaimer, het invullen van het digitale kandidaatstellingsformulier (pdf!) is wat minder leuk. Lees: wat een drama. Dus mocht je geïnteresseerd zijn in de medezeggenschap (jeej!), begin op tijd met je kandidaatstellen :p.

Bij AKKUraatd zijn we gelukkig op tijd begonnen en is het formulier nu bijna vol en ready om ingediend te worden! Want wat een toppers staan er op onze lijst weer dit jaar. Ik zal nog niet te veel spoilers geven, de bekendmaking komt snel genoeg, maar ik ben echt zo tevreden kan ik alvast zeggen.

Naast het invullen van dit onmogelijke formulier zijn we de afgelopen tijd ook al druk bezig met z’n allen voor het nieuwe Verkiezingsprogramma. Waarbij de lijst-toppers ook ontzettend goede input geven, de universiteit gaat zo te zien weer een heel stuk beter worden volgend jaar (dus stem op ons :p). Via brainstorms op Google Hangouts Meet worden alle thema’s waar AKKUraatd al jaren voor staat besproken en worden concrete punten bedacht en uitgewerkt. En ondertussen worden ook leuke spelletjesavonden online gehouden, want ja je wil elkaar toch een beetje leren kennen!

In het USR leven gaat natuurlijk ook alles online. Morgen hebben we zelfs de Gezamenlijke Vergadering (vergadering met de OR (medewerkers) en het college van bestuur) online. Helaas wel via Zoom.. Waarvan we nog steeds de privacy bezwaren nauwlettend in de gaten houden. Over privacy zullen we ook morgen weer een discussie hebben met het college van bestuur. Daarnaast zullen we het ook hebben over procotoring, het online monitoren van toetsafname. Wij zijn van mening dat studenten hier een vrije keuze in moeten hebben, zonder consequenties als ze deze vorm van toetsing afslaan. Ook moet er heldere communicatie zijn over de consequenties van het gebruik van proctoring aan de studenten en zorgt live surveillance ervoor dat materiaal alleen wordt opgeslagen als er sprake is van eventuele fraude.

Naast deze belangrijke discussie over privacy en online toetsing staan er nog andere stukken op de agenda. Onder andere het Duurzaamheidsbeleid 2020-2025, een beleidstuk over het terugdringen van zakelijke vliegreizen, een voorstel voor een RU breed besturingsmodel en het implementatieplan voor de invoering van een rookvrij onderwijsterrein. Belangrijke dag morgen dus, met ontzettend veel belangrijke, en leuke, onderwerpen!

Op het rookbeleid zal ik woordvoerder zijn. Omtrent het rookvrij onderwijsterrein zal het vooral gaan over het feit dat er openbare wegen (Heyendaalseweg, Erasmuslaan, Philips van Leydenweg) dwars over de campus lopen waar wel gerookt mag worden. Deze vallen immers niet onder het onderwijsterrein. Echter staat in het plan geschreven dat ‘het rookverbod alleen effectief is als er geen uitzonderingen worden gemaakt’. Dus wat als iedereen alsnog langs die wegen gaat roken?

Benieuwd naar het antwoord, wie weet staat het in de blog van Ties volgende week!

Ik ga nu lekker naar buiten zo (met afstand van iedereen uiteraard), gelukkig mogen we hier in NL nog een frisse neus halen!

Heb je vragen, opmerkingen, of wil je graag volgend jaar bij ons op de lijst, mail dan naar marina@akku.nu.