USR-update #20: Betuttelend of vooruitstrevend?

Vrijdag las ik dat wij vlees en plastic willen verbannen van de campus. Oh en we zijn betuttelend. Klinkt extreem. Ik houd doorgaans wel van extreem dus vind het jammer dat het helemaal niet waar is. We willen niet vlees opeens verbannen van de universiteit en het lijkt mij ook wat abrupt om opeens plastic te verbannen, maar hoe zit het dan wel? Gelukkig is het redelijk simpel.

Vanaf 2021 geldt er een Europees verbod op single-use plastics. Aangezien de Radboud Universiteit hier nog geen beleid voor had opgesteld heb ik toentertijd hier een artikel over geschreven in de ANS. En jawel, de Radboud komt met een beleid dat zich mede hierover gaat buigen. De precieze invulling moet nog verder worden uitgedacht, daarom staat het ook voor dit jaar op ons verkiezingsprogramma. Dat mag je best betuttelend vinden, maar dan moet je het Europees Parlement aankijken. Het zou onterecht zijn om AKKUraatd daar alle credits voor te geven. 

Okay dan vlees, hoe zit dat? Daar lopen eigenlijk twee dingen. Ten eerste de Nationale Week Zonder Vlees (NWZV). Op aandringen van AKKUraatd (met steun van asap) besloot de Radboud Universiteit hieraan mee te doen. De Radboud liep te pronken met hun deelname maar veel verder dan mooie praat kwam het niet. Het vlees bleef gewoon in de schappen liggen. Daarmee ging de universiteit lijnrecht tegen de verwachtingen van de NWZV in: een week geen vlees en vis. Had de universiteit beter niet mee kunnen doen dus. Ook hier heb ik destijds een artikel over geschreven in de VOX. In datzelfde artikel pleitte ik al voor een eerlijkere verhouding tussen vleesmaaltijden en vegetarische en veganistische maaltijden. En dat brengt mij tot het volgende punt. Een tijd geleden heb ik een voorstel geschreven waarin ik ervoor pleit om de externe milieukosten die komen kijken bij de productie van vlees worden doorberekend in de vleesprijs. Deze geringe verhoging in de prijs wordt vervolgens gebruikt om de vegetarische maaltijden goedkoper te maken. Dit voorstel heb ik geschreven met de volle steun van onder andere Jan Terlouw en Herman Wijffels. Herman Wijffels was de baas van de Rabobank en daarna van de Sociaal Economische Raad (SER). De SER is de belangrijkste adviesraad voor regering en parlement over sociaal-economische vraagstukken. 

De afgelopen maanden heb ik gemerkt dat er een groot draagvlak is voor verdere verduurzaming van onze universiteit. Ook bij het universiteitsbestuur zelf. Zo was ik laatst samen met Remy en Jasmijn (allebei aanwezig op de lijst bij AKKUraatd!) bij een bespreking waarin we samen met onder andere de Green Office hebben gebrainstormd over de mogelijkheden om duurzaamheid te integreren in het onderwijs. En komende dinsdag bespreek ik het nieuwe duurzaamheidsbeleid van onze universiteit. Dat doe ik samen met twee werknemers, de programmadirecteur duurzaamheid en de vice voorzitter van de universiteit. 

Duurzaamheid dat verder gaat dan een levendige campus. Dat is het soort duurzaamheid dat het verschil maakt. We moeten binnen aanzienlijke tijd van single-use plastics af. Dan is het zaak dat we daar zo snel mogelijk een beleid voor opstellen. Daarnaast vind ik (netzoals Sarah) het belangrijk dat er een uitgebreider en goedkoper vegetarisch en veganistisch aanbod op de campus komt. Dat mag je best betuttelend noemen. Maar ik noem het vooruitstrevend. 

Vind jij duurzaamheid belangrijk? Stem dan van 2 tot en met 4 juni op AKKUraatd! 

 

Heb je nog vragen of opmerkingen over dit stuk, of heb je nog vragen over onze visie of onze verkiezingspunten? Stuur dan een mail naar fabian@akku.nu