USR update

USR-update #22: dit is hét moment voor een nieuwe vorm van studiefinanciering!

Met de gedachte dat dit misschien wel mijn laatste USR-update ooit zal zijn, zat ik te denken hoe ik groots af zou kunnen sluiten. Voor de hand ligt natuurlijk weer een update over Corona, maar daar hebben we met onze corona-updates al een hele pagina aan gewijd. Ik zou het ook kunnen doen over mijn afgelopen week, maar na een paar weke intense campagne én intensief USR’en over alle Corona thema’s heb ik juist een weekje aan mijn scriptie zitten werken. En niemand zit te wachten op een essay over scripTiestress…

Wat wel interessant is om te bespreken is dat ik me afgelopen week in meer rechtszaken heb verdiept dan ik ooit heb gedaan (ik weet niet zeker of dat iets goeds, of slechts is). Niet alleen kwam er een uitspraak over het kort geding aan de UvA over het gebruik van proctoring, maar ook was er een zitting over de invloed van de bisschoppen op onze universiteit. Helaas voor onze Amsterdamse collega’s heeft de rechtbank in hun zaak de universiteit gelijk gegeven en mag proctoring daar in principe door mag gaan. Spannender was misschien wel de discussie tussen de bisschoppenconferentie en onze Raad van Toezicht (officieel niet de raad van toezicht maar het bestuur van onze universiteit, maar daar zal ik nu niet te lang over doorgaan. Its complicated..). De Nederlandse bisschoppen kunnen momenteel namelijk nog steeds onze Raad van Toezicht aanstellen, omdat we een katholieke universiteit zijn. Maar door een herorganisatie (bekend als de ‘ontvlechting’) komt hier mogelijk enigszins verandering. Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat een dergelijke discussie voor spektakel zorgde! Maar hier zal pas over 6 weken een uitspraak over komen.

Daarom wil ik mijn blog ergens anders aan wijden. Iets dat elke student aangaat. Namelijk hoe onze studiefinanciering er uit zou moeten zien. Volgend jaar zijn namelijk alweer landelijke verkiezingen, dus dit is het perfecte moment om een alternatief voor het huidige schuldenstelsel te creëren. Zeker in deze tijden waar veel bijbaantjes lange tijd stil hebben gelegen en veel studenten studievertraging hebben opgelopen. Sterker nog, volgens een onlangs verschenen onderzoek loopt maar liefst 30% van de studenten vertraging op!! En dat terwijl de kosten van hun studie en huisvesting gewoon doortikken.. Daarom heeft de landelijke studentenvakbond LSVb samen met de FNV jongeren een peiling opgezet waarin iedereen zijn mening kan geven over hoe de studiefinanciering eruit zou moeten zien! Helaas zit er nog geen prijs verbonden aan het invullen van de raadpleging (zoals een groentepakket?). Maar dat maakt het niet minder belangrijk om even je mening te laten horen over hoe we ons onderwijssysteem eigenlijk zouden moeten inrichten. Ga dus meteen naar https://www.nietmijnschuld.nl/raadpleging#/ en help mee om iets te veranderen aan het huidige schuldenstelsel!!