USR-update #4: Een goed begin van het jaar

De eerste maand van het nieuwe jaar zit erop en het is meteen een bewogen maand geweest. Deze cyclus zijn een aantal interessante stukken aan de orde geweest. Een van die stukken was het plan over de groene autoluwe campus. In eerste instantie zijn we erg voorstander van het plan. Er is meer ruimte voor groen en ook voor de fietsers en wandelaars zal het een vooruitgang zijn. Daarnaast zorgt dit plan voor minder drukte tijdens de ochtendspits. Er zitten alleen nog wat knelpunten waar aan gewerkt moeten worden, bijvoorbeeld als het gaat om de verkeersveiligheid. Om deze weg te werken zal er een aanvullend mobiliteitsplan gemaakt moeten worden. Het is in ieder geval een goed begin!

Daarnaast hebben we de personeel enquête besproken. Dit was een stuk wat vooral voor de ondernemingsraad bedoeld was, maar waar we als USR ook vragen over hebben gesteld. In het verlengde van dit stuk lag een discussie over het verlagen van de werkdruk van werknemers aan de universiteit. Deze was voor de pandemie al erg hoog, maar is door de coronacrisis alleen nog maar hoger geworden. We hebben als gezamenlijke vergadering een brief geschreven aan het College van Bestuur met verschillende suggesties hoe deze werkdruk verlaagd kan worden. Dit heeft ons ook aan het denken gezet over het verlagen van de werkdruk van studenten. Heb jij nou goede ideeën hoe wij ervoor zouden kunnen zorgen dat deze verlaagd kan worden, laat het ons dan weten! 

Door de huidige omstandigheden is niet alleen de werkdruk toegenomen, maar ook het welzijn van studenten staat onder druk. Als USR hebben we een brief gestuurd naar alle studenten om ze een hart onder de riem te steken. Heb je de brief nog niet gelezen? Deze kun je hier vinden.

Naast het schrijven brieven is dit cyclus ook tijd besteed aan het schrijven van een notitie. Vanuit AKKUraatd is een notitie opgesteld met hierin het verzoek om de cursus Academic Writing open en toegankelijk te maken voor alle Radboud studenten. Naast het feit dat ieder student baat heeft bij het kunnen volgen van deze cursus, wordt deze academische vaardigheidscursus op het moment maar door een klein aantal opleidingen aangeboden en zijn de plekken beperkt. Zodoende valt er bijna altijd te spreken over een lange wachtlijst. We hopen de volgende cyclus een reactie te ontvangen van het College van Bestuur.

Op initiatief van de Universiteit Delft hebben we met 10 verschillende studentenraden van universiteiten in Nederland een brief naar het College van Bestuur gestuurd met een voorstel tot het verlagen van het BSA voor dit jaar vanwege de corona-omstandigheden. Met succes! Want voor alle eerstejaarsstudenten dit jaar wordt het BSA met 6,5 punten verlaagd. Heb je vorig jaar een aangehouden BSA ontvangen? Ook voor deze studenten wordt de eis dit jaar met 6,5 punten verlaagd. 

Ten slotte hebben we ons deze cyclus opnieuw uitgesproken over het gebruik van online proctorio. Dat we geen fan zijn van deze vorm van toetsen, is denk ik voor niemand een verrassing. Daarom zijn we met de centrale medezeggenschap een geschil aangegaan om te zorgen dat wij instemming krijgen op dit onderwerp. Het goede nieuws is dat we het geschil hebben gewonnen. Het slechte nieuws is dat het voor dit jaar geen verschil zal maken en er nog steeds gebruik gemaakt zal worden van dit surveillanceprogramma. Wil je hier meer over lezen? In dit artikel in Vox vertellen we er meer over. 

Ook zijn we nog steeds op zoek naar mensen voor ons de verkiezingslijst.Heb je vragen, wil je meer weten of heb je interesse om je dit jaar ook bij ons aan te sluiten? Stuur ons dan een berichtje, we vertellen je er graag meer over!