USR UPDATE #4: Vragen betreffende situatie in Oekraïne & het certificaat bestuurs- en medezeggenschapswerk

Dag iedereen!

 

In de vierde cyclus heeft AKKUraatd een aantal vragen opgesteld voor het college van bestuur naar aanleiding van de situatie in Oekraïne. Zo hebben wij, onder andere, aan hen gevraagd of er vanuit de universiteit een steunpunt komt voor alle getroffenen. Daarnaast hebben we gevraagd of de universiteit een statement maakt betreffende de situatie. Het CvB greep de kans om aan het begin van de vergadering al antwoord te geven op onze vragen. Zo is er nu een steunpunt voor studenten en medewerkers die getroffen zijn door de oorlog. Zij kunnen contact opnemen met info@ru.nl. Ook heeft de universiteit laten weten de Russische inval te veroordelen en zich aan te sluiten bij andere statements in soortgelijke trend. AKKUraatd is blij te zien dat de universiteit serieus met de situatie omgaat. We blijven kijken hoe wij nog meer voor de getroffenen kunnen betekenen.

Ook heeft de USR moeten stemmen over het certificaat bestuurs- en medezeggenschapswerk. Hier zijn een paar kleine aanpassingen in gedaan zodat het certificaat iets inclusiever is. Zo hoeven leden van de facultaire studentenraad of opleidingscommissies geen twee jaar zitting meer te nemen voordat zij een certificaat krijgen, maar nog maar één. Toch waren er wat vragen, met name over de besturen die geen bestuursmaanden ontvangen, maar zich wel inzetten voor de universiteit. Het CvB heeft laten weten dat deze besturen altijd contact kunnen opnemen met Student Life om te kijken naar een passende oplossing.

Als laatste heeft de USR moeten stemmen over de nieuwe regeling toptalenten in sport en kunst. De grootste verandering is dat in samenspraak met de HAN en stichting Topsport Gelderland er nu een ruimere definitie wordt gehanteerd voor toptalenten in sport. Daarnaast kunnen studenten die niet aan deze criteria voldoen, maar wel tijd besteden aan de beoefening van hun sport nu aanspraak maken op flexibel studeren. Ook is de definitie over toptalent in kunst versoepeld en kunnen ook hier studenten sneller aanspraak maken op deze regeling.

In conclusie was het een vrij rustige cyclus. Maar de USR-leden van AKKUraatd maken hun borst al nat voor de komende twee cycli, waar de agenda een stuk drukker is en de campagne steeds dichterbij komt! Desalniettemin proberen wij nog altijd onze idealen te behartigen. Zo zal er binnenkort een notitie ingediend worden over aanspreekvormen in de GV in samenwerking met FNV. Hierover meer in de volgende cyclus update!

 

Dit was de update van deze cyclus. Mocht je vragen hebben, of wil je ook actief worden bij AKKUraatd? Of heb je goede ideeën voor onze USR-leden, neem dan contact op met Isabelle (isabelle@akku.nu)!