USR update

Wekelijkse USR-update #2

Afgelopen week was tot nu toe misschien wel de week die het meest leek op wat ik van tevoren had verwacht van mijn USR-jaartje. Om te beginnen hebben we maar liefst 4 adviezen besproken die we voor willen dragen aan het universiteitsbestuur (of 3, afhankelijk van hoe je er naar kijkt maar zo meer daarover). En voor mij was het extra leuk om te zien dat er nu zo’n concrete voorstellen lagen, omdat ik bij de totstandkoming van 2 daarvan heel actief betrokken was!

Ik zal niet met mijn ‘kindjes’ beginnen, maar eerst het andere (combi-)voorstel. Dit is een voorstel over het profileringsfonds, waar meerdere beurzen onder vallen voor studenten die zich inzetten voor activiteiten naast hun studie. In eerste instantie werd er geopperd binnen de USR om alleen de beurzen voor de medezeggenschap op te hogen, maar mede door AKKUraatd en een aantal koepels (SOFv, ISON en NSSR) is er uiteindelijk voor gekozen om ons ook te richten op uitbreiding van bestuursmaanden voor studentbestuurders. Zo is er een soort combinatiedeal ontstaan van 2 voorstellen die samengevoegd worden als een USR-voorstel gericht op een eerlijke waardering voor zowel de medezeggenschap als de studentbesturen.

Daarnaast hebben we deze week ook twee voorstellen afgemaakt waar ik zelf aan mee heb geschreven (en stiekem wel een beetje trots op ben). In het eerste stelt de USR voor om voortaan waar mogelijk anoniem te tentamineren om subjectiviteit bij de beoordeling tegen te gaan. Dit willen we bijvoorbeeld bereiken door niet langer je naam verplicht op een tentamen te zetten, maar alleen je studentnummer. Het andere voorstel komt voort uit de vraag van internationale studenten om beter de mogelijkheid te krijgen om volledig mee te kunnen draaien op de campus, maar ook in de Nederlandse samenleving in het algemeen. We willen als USR daarom het aanbod van Nederlandse taalcursussen voor internationals uitbreiden én een stuk goedkoper maken. We gaan ons hard inzetten om dat er doorheen te krijgen en willen daarna ook andere taalcursussen makkelijker toegankelijk maken, bijvoorbeeld studenten die een half jaartje in het buitenland gaan studeren en de taal daar een beetje willen leren. Of gewoon omdat oud-Grieks cool is en iedereen de mogelijkheid zou moeten hebben om dat te kunnen leren!

De week voldeed verder aan de verwachtingen omdat het vooral (weer) heel druk was. Maar wel vooral leuk druk! Om te begin kwam er natuurlijk in de media naar buiten dat het Erasmusgebouw gerenoveerd gaat worden en dat mijn thuisbasis de Faculteit der Letteren (en FTR!) waarschijnlijk gaat verhuizen naar de locatie van Spinoza. Daar hebben we als AKKUraatd zo snel mogelijk op gereageerd in de Vox om aan te geven dat studenten ook nog wel ideeën hebben over wat er met die panden kan gebeuren (zoals meer studiewerkplekken). Ik merkte daardoor wel maar weer eens dat schrijven onder tijdsdruk meer mijn ding is dan zonder tijdsdruk. Want mijn scriptie voor politicologie die ik over een jaar uitgesmeerd heb heeft wel moeten lijden onder zo’n drukke week. Maar dat is misschien iets voor mijn volgende week-update! Als je vragen hebt over de precieze invulling van de voorstellen hierboven, of gewoon wilt weten waar ik mijn scriptie over schrijf dan kun je me altijd bereiken via ties@akku.nu!

 

Groetjes,

Ties

 

Elke week plaatsen de USR-leden van AKKUraatd om en om aan het eind van de week een terugblik, met als centrale vraag: Wat houdt een USR-lid nou bezig?