USR update

Wekelijkse update #15: Een week lang discussiëren doe je zo:

Deze week heb ik weer wat nieuws geleerd. En jullie ook als het goed is, want onze nieuwe lijst is bekend!!! Maar hierover zometeen meer. Ik wil jullie namelijk eerst meenemen in wat ik zelf heb ontdekt: bijna 6 uur achter elkaar vergaderen (en 8 uur op één dag) is niet prettig. Op maandag hadden we weer onze gemeenschappelijke vergadering met het universiteitsbestuur, waar we dingen als het duurzaamheidsbeleid, rookbeleid en vliegbeleid hebben besproken. Maar natuurlijk stond ook de impact van de coronacrisis op de agenda, met name of proctoring ingezet mag worden bij online tentamineren. Ik kan me goed voorstellen dat je hier nog nooit van gehoord hebt (ik ook niet tot een paar weken geleden). En ik moet eerlijk zeggen dat ik er ook niet het fijne van weet, maar ik zal mijn best doen om het zo kort en duidelijk mogelijk uit te leggen. Als je toevallig wel een expert bent in online surveillance methoden voor tentamens dan mag je door naar alinea 3!

Proctoring is namelijk een manier om bij online tentaminering te controleren wat de student doet tijdens zijn tentamen. Waar je normaal je tentamen maakt in een zaal waar mensen surveilleren, kan dat online natuurlijk niet. Proctoring probeert dit op te vangen door via het beeld en geluid van een student die een tentamen maakt te achterhalen of diegene spiekt, samenwerkt, of andere dingen die eigenlijk niet zouden mogen tijdens een tentamen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, maar dit betekent op zijn minst dat de kamer waarin studenten hun tentamen maken wordt bekeken en soms zelfs opgenomen. Er kan echter ook gebruik gemaakt worden van software die op basis van o.a. oogbewegingen bepalen of iemand zou frauderen. Nu zit ik zelf meer aan mijn haar tijdens een tentamen dan dat ik met mijn ogen alle kanten op kijk, maar om mede op basis daarvan iemand op te veroordelen tot fraude zou niet moeten kunnen. En dan heb ik het nog niet gehad over dat het uitvallen van je internet vergaande gevolgen kan hebben voor je tentamen.

Proctoring is dus zeer omstreden, maar onze universiteit voert momenteel wel een pilot hiermee uit. Het huidige beleid lijkt er zelfs tot te leiden dat proctoring in de tentamens van juni en juli al op grote schaal wordt ingezet. Het bestuur houdt bij hoog en laag er wel aan vast dat dit ‘vrijwillig’ is, want een student hoeft het tentamen niet te maken. Dat studenten hiermee studievertraging en nog verdere schulden oplopen lijkt daarbij dus als redelijk alternatief gezien te worden. Het kan aan mij liggen (die kritische studenten ook altijd…), maar dit lijkt mij dus niet echt een ‘vrijwillige’ keuze. Daarom hebben we als AKKUraatd ons hard ingezet om dit te voorkomen en gepleit om proctoring in principe niet te gebruiken. Er zijn namelijk genoeg alternatieve vormen van tentamineren of surveilleren te bedenken, die een stuk privacy-vriendelijker zijn. Wat ons betreft zou deze methode alleen in uiterste gevallen, maar dan ook echt goed onderbouwde uiterste gevallen, misschien gebruikt kunnen worden. Als het écht niet anders kan. Je begrijpt denk ik wel wat we bedoelen. Gewoon niet doen dus.

Maar daar was helaas niet iedereen het volledig mee eens. Dus er was bijna 6 uur aan voorbereidend overleg, discussie met het bestuur én nabespreking nodig om uiteindelijk er gezamenlijk uit te komen. Of toch niet. Want een dag later vond men de procedure toch niet helemaal ‘zuiver’ en moest er weer een week gediscussieerd worden om tot niets uit te komen. Gelukkig hebben we dus maar met de USR het heft in handen genomen en zullen we ons gezamenlijk uitspreken tegen proctoring! We zullen de komende tijd op alle mogelijke manieren proberen om ons in te zetten voor methodes van online tentaminering waarbij jullie rechten wel worden gerespecteerd.

Gelukkig was er deze week echter ook leuk nieuws. Onze lijst voor de komende verkiezingen werd afgelopen dinsdag namelijk bekend gemaakt!!! En ik ga zeker niet klagen. Met maar liefst 3 studenten van Letteren en 5 van Management ben ik meer dan tevreden. Oke, dat is wel weer genoeg chauvinisme voor vandaag. Want ook de rest van onze lijst zijn natuurlijk allemaal toppers!! De komende tijd zullen zij samen met onze fractie gaan bepalen welke dingen er nog verbeterd kunnen worden aan onze universiteit. Wij kiezen er elk jaar voor om de nieuwe lijst de verkiezingspunten te laten maken, met wat input van de fractie om continuïteit te garanderen. Hiermee hopen we niet vast te blijven zitten in onze eigen denkwereld, maar zo goed mogelijk jullie mening als student te kunnen vertolken. We houden jullie hierover op de hoogte!

 

Heb je zelf ideeën of input over wat er nog beter kan aan onze universiteit? Laat het ons dan weten, door mij of een van onze USR leden een berichtje te sturen! Natuurlijk kun je ook altijd mailen naar akkuraatd@akku.nl voor al je ideeën en opmerkingen.