USR update

Wekelijkse update #6: een pleidooi tegen decentrale selectie

Ik weet niet meer wie de planning heeft gemaakt van onze wekelijkse USR-updates, maar van de vier USR leden van AKKUraatd wordt juist de zuiderling gekozen om een de update te schrijven tijdens carnaval… Deze week is mijn update dus een dagje later, maar ook een tikkeltje anders. Ik zal mijn stuk namelijk gaan wijden aan een onderwerp dat terugkwam in een artikel dat vorige week verscheen in de Vox: decentrale selectie en loting.

Ruim een jaar geleden heeft AKKUraatd hierover een open brief gestuurd naar het universiteitsbestuur. Iedereen moet, ongeacht zijn of haar afkomst, een eerlijke kans hebben om te kunnen bewijzen dat hij of zij een studie op onze universiteit aankan. Decentrale selectie vormt echter een bedreiging voor de toegankelijkheid van ons onderwijs. Uit onderzoek blijkt namelijk dat bij selectie bepaalde groepen bevoordeeld óf benadeeld worden. Bij technische/bèta studies leidt dit bijvoorbeeld tot veel mannelijke internationale studenten, terwijl dit bij veel andere opleidingen juist ‘brave witte meisjes’ bevoordeeld (zoals dit in het onderzoek ongenuanceerd wordt genoemd).

Dit komt bijvoorbeeld doordat bij selectie op basis van motivatie voornamelijk wordt getoetst in hoeverre iemand sociaal wenselijk kan antwoorden. Daarnaast kunnen toekomstige studenten met hoogopgeleide ouders thuis beter geholpen worden bij de voorbereiding voor een kennistoets of kan iemand die toevallig een familielid heeft die de studie ook heeft gedaan aan die persoon vragen om de motivatiebrief een keer na te kijken.

Bij veel studies waar decentrale selectie plaatsvindt, bijvoorbeeld bij geneeskunde, moeten de aankomende studenten daarnaast een toets maken om hun ‘kennisniveau’ te bepalen. Bij verschillende commerciële bedrijven is het mogelijk om een cursus te volgen die je op zo’n toets voorbereid, maar dat is vrij prijzig. Natuurlijk kun je ook door de selectie heen komen zonder zo’n cursus te volgen, maar het vergroot je kansen wel aanzienlijk. Toekomstige studenten die het geld hebben om extra cursussen voor de kennistoets te betalen hebben dus een grotere kans om door de huidige vorm van decentrale selectie te komen. Dit gaat regelrecht in tegen toegankelijk onderwijs.

Toch stond ik begin vorige week ook zeker niet te springen om loting weer terug te voeren toen ik er over na zat te denken nadat ik het artikel van de Vox had gelezen. Bij loting speelt geluk namelijk per definitie een grote rol en dat vind ik ergens ook wel vreemd en oneerlijk aanvoelen. Bij een systeem met volledig evenredige loting stimuleer je eigenlijk iedereen die op zich wel interesse heeft in de studie om maar gewoon zich in te schrijven. Hierdoor zouden de extreem gemotiveerde en getalenteerde toekomstig studenten juist buiten de boot kunnen vallen. Aan de andere kant is nu een andere geluksfactor van grote invloed op de selectie: namelijk de achtergrond van een student. Dit vinden wij als AKKUraatd nog veel erger, aangezien in dit kansspel niet iedereen gelijke kansen heeft.

Ik ben er zelf nog niet uit of ik eerder voor een systeem met alleen loting, of een systeem met een selectie die niet direct of indirect bepaalde bevolkingsgroepen bevooroordeeld. Zo zou je bijvoorbeeld als universiteit zelf de cursussen voor de kennistoets van studies met selectie gratis aan kunnen bieden zodat deze voor iedereen beschikbaar zijn. Maar of dit soort maatregelen daadwerkelijk iets uithalen is natuurlijk niet gegarandeerd.

Het liefste geef je iedereen de kans om de studie te doen die zij of hij zou willen doen, maar zo lang er studies met een numerus fixus bestaan is het eerlijker om terug te gaan naar loting. AKKUraatd zal zich daarom hard blijven inzetten om elke studie zo toegankelijk mogelijk te maken voor alle studenten, ongeacht hun afkomst. We dit thema blijven aankaarten binnen de USR en onze vergaderingen met het universiteitsbestuur. Zeker nu loting door een motie van D66 en het CDA weer mogelijk is geworden zullen we bij het bestuur benadrukken dat terug moeten naar loting zo lang de alternatieven de toegankelijkheid van het onderwijs inperken!

 

Wil je meer lezen over dit onderwerp? De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en AKKU hebben recent ook over dit onderwerp geschreven. Het volledige onderzoek van ResearchNed is daarnaast hier te vinden. Ook o.a. De Correspondent heeft vorig jaar een sterk artikel geschreven over de (on)eerlijkheid van loting en decentrale selectie. Mocht je nog verdere vragen of opmerkingen hebben na het lezen van dit stuk, dan kun je mij of AKKUraatd natuurlijk altijd een berichtje sturen via Facebook of email!

2 gedachten over “Wekelijkse update #6: een pleidooi tegen decentrale selectie

  1. When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get four emails with the same comment.
    Is there any way you can remove me from that service?

    Thanks!

    1. Sorry for the late reply, I’ll try removing you from any such service.

Reacties zijn gesloten.