USR update

Wekelijkse USR-update #5

Van je vrienden moet je het hebben. Niet alleen zorgen je vrienden voor veel lol, maar ze houden je ook scherp en ze steunen je als je dat nodig hebt.

Je kunt het niet alleen. Niemand kan dat. Je hebt altijd andere mensen nodig die je helpen en verdedigen, maar ook kritisch op je durven te zijn. Op jouw beurt ondersteun je weer anderen.

 

Ook in de USR zijn je contacten cruciaal. Als je niet samenwerkt, kom je nergens. En dan gaat het niet alleen om samenwerken binnen de USR, maar juist ook daarbuiten. Zo kijk ik altijd met veel verwondering naar Fabian, die in het afgelopen semester een hecht netwerk aan duurzaamheidsfanatici heeft opgebouwd. Een divers netwerk met bestuurders, beleidsondersteuners en wetenschappers. Fabian heeft met deze mensen felle discussies, zoals hij wel vaker felle discussies heeft, maar dat is geen probleem. Er is namelijk wederzijds vertrouwen. En door dit vertrouwen wordt er naar Fabian geluisterd en bereikt hij veel op het gebied van duurzaamheid.

Zelf heb ik afgelopen semester een band opgebouwd met enkele mensen die in Ondernemingsraad zitten om de medewerkers van de universiteit vertegenwoordigen. Ik wilde weten wie zij zijn en wat hen drijft en ging dus met ze in gesprek. En het wederzijds vertrouwen dat hierdoor ontstaat, geeft je de mogelijkheid om open discussies te voeren, waar je van elkaar leert, in plaats van felle debatten, waar je alleen maar meer polariseert.

 

Die samenwerkingen beginnen inmiddels hun vruchten af te werpen. Waar ik eerst dacht dat ik een totaal andere mening over BSA had, blijken ik en een medewerker het juist op sommige punten het wel eens en werken we daarbij samen. Een andere medewerker die bezig is met flexibele arbeidscontracten vraagt mij om mee te doen om zo ook de positie van studenten die werken bij CampusDetachering te kunnen verbeteren. Andersom neem ik contact op met een lid van de Ondernemingsraad over een project voor studenten dat ook voor promovendi interessant kan zijn.

 

En zo werd ik afgelopen week getipt door een medewerker dat het beleid voor inschrijvingen in Studielink zou gaan wijzigen. Hij gaf aan dat dit nadelige gevolgen zou hebben voor enkele studenten. Dankzij zijn tip heb ik met spoed een mail naar de rector kunnen sturen en kan er hopelijk nog op tijd ingegrepen worden. En dankzij zijn tip werd mijn week, die in eerste instantie heel rustig was, uiteindelijk toch best spannend.

Elke week plaatsen de USR-leden van AKKUraatd om en om aan het eind van de week een terugblik, met als centrale vraag: Wat houdt een USR-lid nou bezig? Heb je nog vragen of opmerkingen, stuur dan vooral een mailtje naar bart@akku.nu!