Wekelijkse USR update

Wekelijkse USR-update #8: De Nationale Week met nog best veel Vlees

Deze week is het dan zo ver: de Nationale Week Zonder Vlees (NWZV). Of zoals de Radboud Universiteit (RU) het interpreteert: De Nationale Week met nog best veel Vlees (NWMNBVV). 

Begin dit jaar hebben Ties en ik herhaaldelijk de universiteit erop aangedrongen om mee te doen aan de Nationale Week Zonder Vlees. Nou de RU doet mee en is er trots op ook. Maar veel verder dan mooie praat komt het niet. Het vlees blijft deze week namelijk gewoon in de schappen liggen. Waarom? Omdat de RU bang is voor kritiek. Bang om keuzevrijheid in te perken. Maar als angst je raadgever is, dan moet je toch over jezelf gaan twijfelen. En kritiek krijgt de RU nu alsnog. Gratis en voor niets. 

Want eigenlijk weet iedereen natuurlijk dondersgoed dat vlees helemaal niet goed is voor mens, milieu en dier. Maar je mag het absoluut niet openlijk hebben over stoppen met vlees. Dat is vloeken in de kerk van deze katholieke universiteit. Oké de RU heeft ambitieuze doelstellingen, in 2025 moet immers het aandeel vegetarische en veganistische maaltijden verdubbelen. Dat komt neer op een aanbod dat 80 procent vegetarisch of veganistisch is. Maar hoe geinig is het dan dat de RU weigert ook maar een millimeter toe te geven aan de verwachtingen van de NWZV: een weekje geen vlees en vis. Oké ik overdrijf want bij de Refter wordt maar liefst één outlet vegetarisch. Één. Van de zes outlets in de Refter. De andere restaurants op de campus laten het afweten. Maar eerlijk is eerlijk, de RU geeft misschien net een millimeter toe aan de verwachtingen, maar niet meer. Misschien dat de principes van de RU net als het sparrenbos bij het Disveldpad met de grond gelijk zijn gemaakt. Afin, daar heb ik dus een stuk over geschreven in de VOX!

Ach, het zit ook niet mee. Zo organiseerde de RU laatst een bijeenkomst over verantwoord beleggen. De reden: de RU wil zo duurzaam mogelijk beleggen. Als het even kan ook het pensioenfonds. Daarom werd Lucian Peppelenbos, die namens vermogensbeheerder APG het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) beheert, bij ons op het matje geroepen. Wilma de Koning, vicevoorzitter van de RU, trapte de bijeenkomst af. “Als mijn pensioen gebruikt wordt om foute investeringen te doen, word ik daar op zijn minst ongemakkelijk van.” De sfeer zat er direct goed in. Want APG heeft alleen al bij Shell voor ruim een half miljard euro aandelen. Die arme Peppelenbos probeerde er onderuit te glippen door te beargumenteren dat APG het beste jongetje in de klas is. Andere vermogensbeheerders waren nog veel erger vond hij. Dus omdat anderen deze aardkloot meer vervuilen is het beleid van APG wat Peppelenbos betreft in orde. Dat vond ik dus zo’n geestig argument. Maar volgens Peppelenbos was het überhaupt onmogelijk om uit fossiele brandstoffen te stappen. Shell zou dan namelijk doodleuk op zoek gaan naar een andere vermogensbeheerder. Dat is nou precies de bedoeling, dacht ik nog. Maar dat ziet Peppelenbos dus anders. Niets meer dan een stelletje bengels bij APG dus. Maar waarom gaat de RU niet naar een ander pensioenfonds? Dat kan niet. Alle universiteitsmedewerkers zijn automatisch aangesloten bij ABP en hebben daar precies niks over te zeggen. De RU wil dus wel maar kan niet. 

Het is toch ook wel om moe van te worden. En als je dan denkt dat een kop koffie je kunt helpen, weet dan wel dat je een kwart zoveel moet betalen. Jawel, de koffie van de Douwe Egberts machines zijn 25 cent duurder geworden. Auke (USR-lid namens asap) en ik vroegen ons nog af waarom. Laatst was in het nieuws dat Nespresso aan kinderarbeid doet. George Clooney, boegbeeld van het koffiemerk was “bedroefd”. Hebben die kids lekker veel aan. Douwe Egberts is niet veel anders. De koffiegigant zegt niet altijd te weten waar hun koffie vandaan komt en geeft toe dat het best zou kunnen dat er kinderarbeid aan te pas komt. Nou goed, ik dacht dus, 25 cent meer maar mischien dat we nu koffie kunnen drinken zonder dat een stel 14-jarige de koffiebonen plukt. Maar ik bleek naief. Waarom de prijs dan wel omhoog ging? Gewoon omdat dat moest van Douwe Egberts. Het moet wel winstgevend blijven natuurlijk. Misschien een idee voor Douwe Egberts en Nespresso om China wat oeigoeren te vragen. Ik heb gehoord dat die het werk voor niks doen. Of ik nu te grof ben? Dat weet ik niet. Wat ik wel weet is dat we er allemaal vrolijk aan mee doen. 

Vragen of opmerkingen? Stuur een mail naar fabian@akku.nu